Annonse


Når 90 prosent av bedriftene med ADSL

Nokia har inngått en avtale med internettleverandøren KPNQwest om å levere xDSL-utstyr, for bredbånd tilgang til Internett i hele Europa.

– I første omgang betyr dette at vi i Norge vil benytte Nokia-avtalen til å tilby små og mellomstore bedrifter i de tre byene tilknytning via ADSL på Telenors kobberledninger, forteller adm. direktør Per Brose i KPNQwest Norge.

Målsettingen er å nå 90-95 prosent av bedriftene med denne teknologien. Brose har ikke prisstrategien klar, til det er det for mange forhandlinger som gjenstår. Blant annet må selskapet i forhandlinger med Telenor om leie av kobberledninger.

Erstatter leide linjer

KPNQwest retter seg i det alt vesentlige mot bedriftsmarkedet. De privatkunder som er tilknyttet deres nett, er stort sett det som en del av bedriftens avtale.

Annonse


– Vi regner med at ADSL i mange tilfeller vil erstatte leide linjer for bedriftene. Planen er å tilby eksempelvis en megabit/s kapasitet, men legge ut to megabit/s. Dermed kan bedriftene få en fleksibel båndbredde og betale for det de bruker ut over den faste avtalen på en megabit/s, sier Brose.Unngår overkapasitet

Han regner med at dette vil gi lavere kostnader for mange bedrifter, ettersom alternativet ofte i dag er å leie mer kapasitet enn de strengt tatt trenger for å takle toppene i nett-trafikken.

Han forventer at mange bedrifter med ISDN-aksess i dag vil være en naturlig målgruppe for ADSL-tilbudet. Båndbredden de vil tilby til ADSL-kundene vil avhenge noe av de enkelte kobberledningenes beskaffenhet, forteller Brose.

Forventninger

– Forventningene til ADSL-teknologien er bygd opp over mange år. Det tror jeg vil føre til en eksplosjon i etterspørselen, både i Norge og Europa forøvrig. Vi legger nå ned betydelige ressurser i salg og teknisk avdeling for å kunne møte denne etterspørselen, sier Brose.

Brose forventer også at ADSL vil bli en teknologi som kan gi bedriftene en rimelig måte å sikre forretningskritisk nettbruk kapasitet. – Nettet blir stadig viktigere. Mange virksomheter har ikke råd til å bli stående uten nett i noen timer på grunn av brudd i forbindelsen.

Da kan en kombinasjon av leide linjer, trådløse forbindelser og ADSL kunne gi en høy grad av sikkerhet – redundans i nettet. Han forventer også at selskapets løsninger for virtuelle private nett (VPN) vil passe ypperlig sammen med ADSL for å sikre kontakt mellom avdelingskontorer og hjemmekontorer i bedrifter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse