Annonse


Vil I-mode begrave wap?

I-mode og wap (Wireless Application Protocol) er to konkurrende teknologier for mobilt Internett. Foreløpig har i-mode bare vært i Japan, mens wap har hersket Europa alene.

Av Japans 10 millioner brukere av tjenester på mobilt Internett, har 70 prosent telefoner med i-mode. Ifølge investeringsbanken Nomura bruker i-mode-abonnenter 135 kroner i måneden på mobilt Internett. Wap i Europa har på sin side opplevd en treg start siden lanseringen i fjor.

Til Europa

I og med at selskapet nå kjøper seg inn for over 40 milliarder kroner i nederlandske KPN, er det liten tvil om at DoCoMo er ute etter å utfordre wap i Europa, skriver Wall Street Journal.

Det er flere grunner til at i-mode er populært, blant annet det at du alltid er oppkoblet til nettet, og betaler bare for den mengden data du overfører. Dette tilsvarer funksjonalitet som vil bli mulig med innføringen av GPRS, som vi sannsynligvis vil se i Europa rundt årsskiftet. Spørsmålet er bare om GPRS kommer tidsnok til å redde wap.

Annonse


En vellykket innføring av i-mode i Europa vil gjøre det svært vanskelig for mobilselskaper å etablere wap som universal standard for mobilt Internett, og kan få operatørenes anstrengelser med å lage waptjenester til å virke meningsløse, skriver Wall Street Journal nokså bastant.

En annen fordel er at i-mode støtter det etablerte programmeringsspråket for Internett, HTML (Hyper Text Markup Language), mens wap krever at du bruker det egne kodespråket WML (Wireless Markup Language) for å lage tjenester og innhold.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse