Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Prøver Internett med spenning

Viken Energinett planlegger å tilby Internett via strømnettet til sine kunder i Oslo og Akershus i første halvår neste år.

strømnett.gif

Via den såkalte PLC-teknologien regner de med å kunne tilby 10-15 ganger ISDN-hastighet til konkurransedyktige priser. De setter nå i gang et pilotprosjekt med 10 brukere på Tonsenhagen.

Mange eltele-selskaper har forlatt tidligere prosjekter med å tilby Internett over strømnettet. En av årsakene er selvsagt at det vokser fram kraftigere bredbåndsteknologi via ADSL, kabel og radioaksess. En annen har vært og er usikkerhet om teknologien holder hva den lover, og om modemprisen blir lav nok

Pilotprosjekt

Der er derfor en smule overraskende når Viken Energinett nå setter i gang et pilotprosjekt og har planer om en kommersiell tjeneste om et halvt år eller vel det.

Det store spørsmålet er om den effektive hastigheten kan komme opp i 500-640 kbit/s begge veier. I så fall er teknologien interessant, investeringene for kunden små og det burde væremulig for Viken å tilby konkurransedyktige priser.

Siemens og Ascom tror fortsatt på denne teknologien og Ascom er partner til Viken Energi. Tyske RWE og France Telecom er blant de store som fortsatt har en viss satsing på området internasjonalt.

I Norge har El Tele Rogaland og El Tele Hordaland begge fortsatt et visst commitment til PLC eeller Power Line Communications.