Nokia Future 2

Annonse


Video på mobil neste høst

Nokia Future 2Men det er mange forutsetninger: Mobilvideo får du bare dersom du bor sentralt i en storby, dersom du er innen 100 meter fra en basestasjon, dersom du har fått tak i en UMTS-telefon og dersom du er villig til å betale det det koster.

Det blir fire »dersom», men summen av de fire blir ikke »umulig».

UMTS, tredje generasjons mobilnett med opp til 2 Mbps i optimal overføringshastighet, skal etter myndighetenes planer være klar for de første 10 prosent av befolkningen i Norges 12 største byer og tettsteder innen høsten neste år.

12 byer

Dette fremgår av konsesjonsutlysningen for bygging av UMTS-nett, som Samferdselsdepartementet la frem onsdag. Der heter det at 10 prosent av den totale befolkningen i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Kristiansand, Bodø, Tromsø. Fredrikstad/Sarpsborg, Porsgrunn/Skien, Tønsberg/Åsgårdstrand og Sandefjord skal være dekket innen ett år fra tildelingen av konsesjonen.

Annonse


– Søknadsfristen er 14. august i år. Vi planlegger å være ferdig med saksbehandlingen innen utgangen av oktober. Telenor har bedt oss forsere behandlingen og vi vil gjøre vårt beste, så lenge vi kan få en forsvarlig saksbehandling. Tiden vi trenger vil også avhenge av hvor mange søkere vi får, sier ekspedisjonssjef Eva Hildrum i Samdferdselsdepartementet til ITavisen.

Klokken tikker snart

Ettersom Post- og teletilsynet vil gi sine innspill under saksbehandlingen og ikke ser behov for videre saksbehandling etter at departementet har bestemt seg, vil UMTS-klokken begynne å tikke rundt månedskiftet oktober-november i år.

Hildrum understreker at det er ti prosent av den totale befolkningen i de 12 største tettstedene som skal ha dekning innen ett år fra konsesjonstildelingen, ikke ti prosent i hvert område. I praksis vil det si at de sentrale strøk av storbyene vil bli utbygget først. Deler av Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim vil fort utgjøre denne tidelen.

Foreløpig er det stor usikkerhet knyttet til hvor fort produsentene kan levere utstyret til infrastrukturen – men spesielt terminalene. Enkelte prototyper på UMTS-telefoner i litt naiv science-fiction stil med store skjermer og live farge-video er blitt vist på tele- og IT-messer, men derfra til 3G-telefoner i noe rimelig antall ute på markedet er det lang vei til.

Mest sannsynlig er det at UMTS utvikler seg som Wap: først kommer nettet og tjenestene, og senere kommer telefonene.

Hva med GPRS?

Men det stiller seg også et annet spørsmål: Hva med GPRS (General Packet Radio Services) – den nye dataoverføringteknologien som mot slutten av året skal tas i bruk?

GPRS har både »always-on»-internettforbindelse (du er på nettet hele tiden, men betaler bare for nedlasting og sending av data) og mye høyere overføringshastighet enn dagens GSM-data?

Mobilbrukere vil måtte kjøpe nye telefoner for å få GPRS. Vil de være villig til det når de vest at i løpet av året kommer UMTS, med enda høyere hastigheter og muligheter for flere tjenester? Eller vil folk kjøpe UMTS-telefoner hvis de allerede har GPRS-telefoner og er fornøyd med det?

Ingen har i dag svaret på disse spørsmålene, men en ting er sikkert: de to neste årene blir de mest spennende i den mobile telekommunikasjonens historie.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse