Annonse


Internett-dings med Linux

Seieren anses som meget viktig for Transmeta, som lenge har arbeidet med å utvikle en prosessor som bruker mindre strøm og er billigere enn mikroprosessoren fra Intel, men som har samme ytelsesevne, skriver New York Times.

Utfordrer duopolen

Mange håper nå at dette kan være det første skritt store mot å utfordre Microsoft og Intel på det kommersielle markedet.

Maskinen vil ikke inneholde kontorapplikasjoner men er ment å være en innretning man bruker i hjemmet, hovedsakelig til surfing. I sin omtale av den nye innretningen, understrekes det at dette ikke er en PC i tradisjonell forstand.

Med seg på laget har Transmeta ingen ringere enn Linus Torvald, mannen som la selve grunnlaget for operativsystemet Linux. Transmetas Crusou-prosessor kjører en mobil versjon av operativsystemet Linux, som danner selve kjernen i samfunnet rundet åpen kildekode.

Annonse


Spesielt egnet for mobile løsninger

Egenskapene til prosessoren gjør den spesielt egnet for mobile løsninger, og det er her den største veksten i markedet er ventet å komme de neste årene.

Avtalen er en del av post-PCæraen, og den nye dingsen er at klart varsel om den nye internettiden med WAP-telefoner og andre trådløse internettløsninger. Behovet for mindre ressurskrevende prosessorer har lenge vært regnet som en forutsetning for utbredelsen av det trådløse Internett.

Gått over til »fienden»

Det var i fredag i forrige uke at Gateway gikk ut og erklærte at de ville avslutte avtalen med Intel og Microsoft, fordi deres nye løsningene ikke er PC-er. Intel og Microsoft har lenge stått fast ved at PC-en vil dominere i datamarkedet i mange år fremover.

De aller fleste datamaskiner i dag leveres med Intels prosessor og Microsofts programvare. Kritikken mot selskapene har vært at Intels prosessorer er unødige dyre og at Microsofts operativsystem er ustabilt.

Størrelse som en bærbar PC

Ingen lanseringsdato er offentliggjort ,og heller ikke vet man utseende på den nye anretningen, men dingsen vil trolig ha samme størrelse som en bærbar maskin og innholde en trådløs forbindelse.

Både Gateway og AOL har investert i Transmeta, så det var ingen stor overraskelse at de nå ønsker å samarbeide med dem.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse