Annonse


Zed – internasjonal finsk sisu

Det er det finske telekommunikasjonsselskapet Sonera som står bak satsingen. Sonera har tidligere delt aktiviteten sin i to kjerneområder der telecom er det ene og mobil og media det andre.

Nå skal selskapet med 600.000 abonnenter i Finland bli verdensomspennende operatør for overføring og innhold på mobilt internett.

WAP, SMS og WWW

Kodeordet er Zed, en portal som skal gi brukerne det beste av Internett og mobilkommunikasjon enten brukeren befinner seg hjemme eller i utlandet.

Annonse


– Tilknytningen til nettet skal kunne skje via WAP, SMS eller WWW, sier Tarja Jussila i pressekontakt for Zed i Hill & Knowlton til wapland.no.

Leverer plattform

Zed har ikke som mål å bli den eneste portalen for mobilt internett, men ønsker gjennom et samarbeid med lokale operatører å sette opp og drifte lokale portaler.

I praksis vil dette kunne bety at når du som tyrkisk statsborger velger Turkcells lokale portal, så er du egentlig inne på en portal fra Zed. Zed er med andre ord først og fremst en plattform for portaler til mobilt internett.

Lanseres i 2. halvår

Foreløpig finnes det ikke en eneste tilgjengelig tjeneste fra Zed, men ifølge viseadministrerende direktør Turkka Oksanen vil plattformen være kommersielt tilgjengelig fra 2. halvår 2000.

Oksanen sier til wapland.no at Sonera, som eier Zed, legger plattformen ut for salg på det åpne markedet, og at det derfor ikke er mulig å si noe om den videre veksten i Europa og resten av verden.

Flightinfo og mobilkatalog

I portalene vil Zed særlig satse på Zed Travel og Zed Finder. Zed Travel er en tjeneste som skal automatisere informasjonen mellom deg som reisende og luftfartsselskapene (flytte informasjonen du trenger fra monitorene på flyplassen til skjermen på telefonen din).

Zed Finder er en verdensomspennende telefonkatalog for mobiltelefoner. Foreløpig har basen ca 300 millioner oppføringer fordelt på 7 land. Norge er ikke ett av dem.

Lokaliserte tjenester

Zed skriver ellers på sine hjemmesider at de vil tilby ”oppdatert kvalitetsinformasjon ved hjelp av avanserte søkemotorer, linklister og telefonkataloger”.

Blant tjenestene nevnes shopping, rutetider, nyheter og muligheten til å laste ned ringelyder og ikoner til mobiltelefonen din. Du skal kunne reservere billetter, studere det lokale kinoprogrammet og spille spill.

Musikk på telefonen

Zed skriver videre at du skal kunne laste ned musikk, men for wappere takler teknologien foreløpig ikke mer overdådige komposisjoner en det en gjennomsnittelig 5-åring kan få ut av en blokkfløyte.

På sikt er målet å kunne bestille en musikkfil i for eksempel mp3-format for deretter å spille den av på telefonen.

Heleid av Sonera

Zed ønsker å gi brukerne en åpen portal med informasjons og tjenestetilbydere fra en rekke ulike aktører. I april inngikk selskapet partnerskapsavtale med Mobile One (M1) i Singaporeom å levere portalen for mobilt internett til M1.Videre har Zed har avtaler med Powertel Inc. i USA, Turkcell i Tyrkia, Smart Communications på Filippinene, Hutchison Telecom i Tyskland og KPN Mobile i Nederland. Ingen av disse selskapene er imidlertid inne på eiersiden.

Nye forretningsområder

Det er ingen i Sonera som vet nøyaktig hvor mange som jobber med Zed. Kommunikasjonsdirektør i Sonera, Heidi Kaila vet det ikke, men henviser videre til Oksanen.

Han sier at det innenfor Sonera er om lag 200 ansatte som er med på å utvikle nye forretningsområder, men at Zed bare er en del av dette. Hvor mange som jobber spesielt med Zed vet han ikke.

På denne adressen kan du se en demonstrasjon som viser hvordan Zed ser for seg at informasjonen fra Zed kan gjøres tilgjengelig på mobiltelefonen din: www.sonerazed.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse