Annonse


2000: nerdenes wap-år

– Wap kommer ikke til å generere noen større summer for oss i år, sier NetComs visedirektør Lars-Johan Jarnheimer til Dagens Industri i Sverige.

Tidligst neste år

De tre operatørene er enige om at det i hvert fall vil drøye til neste år før wap vil ”ta av”, og da er det i så fall innføringen av GPRS som vil gjøre utslaget.

Med dagens system blir det for dyrt å surfe på mobiltelefonen, men når GPRS-nettet er på plass vil nok mye forandre seg. Med GPRS vil man blant annet få muligheten til å alltid være oppkoblet til det mobile internett.

Annonse


GPRS snart på plass

– Etter hva jeg erfarer tar det minst ett år ekstra før produsentene får frem nye telefoner. Slik har det i hvert fall vært før. Nå sier de at de skal ha store volum med telefoner for GPRS klare i begynnelsen av 2001, men jeg tror vi kommer til å måtte vente til neste sommer før dette skjer, sier Jarnheimer.

NetCom regner med å ha sine nett klare for GPRS i slutten av sommeren, Europolitan til høsten, og Telia i begynnelsen av neste år, skriver Dagens Industri.

– Vi tror definitivt at wap vil bli en suksess, men at det store oppsvinget først kommer når GPRS-teknologien innføres. Alle som har brukt wap vet jo at det er litt upraktisk å måtte koble seg opp hver gang man skal surfe, sier informasjonsdirektør i Europolitan, Lotta Hansson.

Teknonerdenes år

Analytikeren Göran Hedström fra analysefirmaet Stelacon er enige med operatørene, men tror det kommer til å drøye enda lengre før wap vil bli allment etablert.

– Vi ser at år 2000 er teknonerdenes år, og at bruken er fremdeles veldig komplisert. I dag må man nesten være ingeniør for å wappe. Neste år går turen til de som er allment interesserte i ny teknikk. Først i 2003 vil det bli bra spredning på teknikken, sier Hedström.

– Utviklingen av wap går veldig langsomt. I dag er det bare en prosent av befolkningen som overhodet har muligheten til å benytte seg av waptjenester, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse