Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Få hopper av IT-studiene

Frafallet på hovedfag innen IT er på samme nivå som på andre hovedfag. Rundt 30 prosent av it-studentene hopper av.

– Frafallsproblemet er ikke større på informatikk enn på andre hovedfag, sier professor i databehandling ved NTNU i Trondheim, Arne Sølvberg.

– Dette er langt på vei et medieskapt fenomen, sier leder i Den norske Dataforening, Svein Stavelin til det kommersielle nyhetsbyrået Newswire.

– Næringen selv ser seg heller ikke tjent med «halvstuderte røvere»; og kjøper ikke studenter for tidlig. Tvert imot vil personer med avbrutte studier som regel havne bakerst i køen av søkere, sier Stavelin.

– På siv. ing. studiet i datateknikk i Trondheim ligger frafallet rundt 15 prosent. De fleste faller fra i første studieår. For meg er det viktig å få fram at verken studentene, universitetene eller IT-bransjen er tjent med at studiene avbrytes, sier Sølvberg.

Oslo dobler

Heller ikke universitetene i Bergen og Oslo mister flere it-studenter enn andre studenter. Frafallsprosenten er rundt 30 prosent på alle fag.

Institutt for Informatikk i Oslo ønsker å minske frafallet ytterligere og har startet et introduksjonskurs, som skal gjøre det enklere å komme raskt i gang med hovedfagsoppgaven.

Stor etterspørsel

– Vi har også planlagt en dobling av kapasiteten på hovedfag for å møte etterspørselen etter informatikere, sier informasjonskonsulent ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Håvard Holstad

Viktig å fullføre

I næringen selv har det også hele tiden vært en bevissthet om at ungdom bør gjennomføre hele studiet før de går ut i arbeidslivet.

– Vi ønsker under alle omstendigheter at folk fullfører studiene sine, det er best for alle parter, sier markedsdirektør Bjørn Boberg hos Andersen Consulting.

– Vi holder tett kontakt med avgangsstudenter som er relevante for oss og tilbyr gjerne jobb, men det er en klar forutsetning at de fullfører studiene først, sier Boberg.