Annonse


Tamburstuen klar for UMTS

Det er solide aktører med betydelig samlet bredde og tyngde som vil stå frem.

– Det er bare noen formaliteter og underskrifter som gjenstår, sier Tamburstuen til ITavisen.no, etter å ha presentert sine banebrytende planer for gamle kolleger, samarbeidspartnere og konkurrenter på Norsk TeleForum 2000 i Haugesund fredag.

Framsynt
Tamburstuen kjenner telebransjen så godt at han vet han har gode kort på hånden. For bare å begynne med infrastruktur:

– Alt på 80-tallet var NSB så fremsynt at de la fiberkabler langs hele banenettet. Nå har Bane Tele et fibernett på 4200 kilometer, som dekker 80 byer og tettsteder i Oslo, slår han fast.

Annonse
Billig nett
Bane Tele er foreløpig en beskjeden teleaktør, med 23 ansatte og 57 millioner i omsetning i fjor. Men som teletransportør for fremtidens nett har Bane Tele en unik fordel: de har etablert sitt eget nett med beskjedne kostnader.

– Bane Tele skal bli en ledende leverandør av bredbåndstjenester. Men vi vil søke allianser med aksessoperatører, mobiloperatører og innholdsleverandører, sier Tamburstuen. Dermed ser man trolig konturene av rollefordelingen i UMTS-konsortiet.

Ulykken positiv
Åsta-ulykken i januar rettet søkelyset mot mobilkommunikasjon i jernbanenettet. Tragedien hadde også en positiv side: den fremskyndte utviklingen av GSM-R (R for ”railway”), som er en europeisk standard for mobilkommunikasjon tilpasset høyhastighetstog.

Da har det seg også slik at utbygningen av dette kan kombineres med utbygging av et UMTS-nett.

– Mannesmann og Deutsche Bahn gjør akkurat dette i Tyskland, påpeker Tamburstuen.

AS og IP
Tamburstuen trenger noen kort til før han setter seg ved bordet. Noe av det første som vil skje er at Jernbaneverket bane Tele skilles ut som et eget aksjeselskap.

– Vi regner med at Stortinget godkjenner dette allerede i vårsesjonen, og den politiske beslutningen vil bli implementert fort, sier Tamburstuen.

Den tidligere NetCom og Sense-gründeren mener også han har gode tekniske kort: et fibernett som ”fra dag 1 bygger på IP-teknologi.” Dessuten utbygges fibernettet videre.

– Vi skal fjerne enhver tvil om at det ikke er kapasitet nok i et norsk stamnett i overskuelig fremtid, sier Tamburstuen.

– Bane Tele utvikler seg på to år fra internleverandør av teletjenester i jernbanenettet til en stor nasjonal bredbåndsaktør. Og dette gjør vi med beskjedne investeringer og store kostnadsfordeler, sier Tamburstuen.

På Banen
Tamburstuen tar det ikke for gitt at Bane Teles konsortium vil få UMTS-lisens.

– Jeg er usikker på hvor mange som vil søke, og om det kommer utenlandske aktører med i konkurransen, sier han.

Men 300 telefolk som hørte den gamle teletiger på TeleForum i Haugesund var ikke i tvil: Trygve Tamburstuen er på tele-Banen igjen.

Og det er jo der han hører hjemme.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse