Annonse


Politiet lar seg lure

Politiet.net er en nettbasert tjeneste som samler inn meldinger fra bilister over hele Norge og på denne måten lages det en oversikt over fartskontroller, aktive fotobokser, beltesjekker, promillekontroller og tekniske kontroller.

Dermed skal man kunne holde seg fortløpende oppdatert på web eller wap, slik at man unngår å bli tatt. Et varslingssystem med tekstmeldinger over sms er også planlagt for politiet.net.

Men trafikkpolitiet på sin side er ikke særlig bekymret over dette, og tror neppe de vil merke reduksjoner i antall utdelte bøter.

Annonse


Politiet er også mobilt

– Hadde vi fortsatt drevet med vanlige radarkontroller, hvor vi satt på samme sted en hel dag ville dette vært et problem. Men nå er utstyret vårt såpass mobilt at vi flytter oss lett fra sted til sted på 10-20 minutter, i hvert fall i byen, sier avdelingssjef i politiets trafikkorps, Jan Kristiansen.

Ikke positiv

– I prinsippet er vi naturligvis ikke særlig positive til slike foretak. Hvis vi vil at informasjon om vår virksomhet skal være offentlig, vil vi selv kontrollere dette, sier Kristiansen til wapland.no.

– Den kontrollen vi skal varsle, den varsler vi selv, legger han til.

Men er det lov?

Etter det Wapland.no erfarer finnes det for tiden ingen lov som forbyr spredning og varsling av informasjon på den måten som politiet.net nå bedriver. Likevel ligger det en viss usikkerhet rundt det hele og samferdselsdepartementet er i ferd med å se på lovgivningen blant annet når det gjelder varslingsbokser og andre tekniske hjelpemidler.

– I dag er det for eksempel lovstridig å varsle møtende bilister om politikontroll ved å blinke med lysende, opplyser Kristiansen.

På landeveien

På landeveiene er det utrykningspolitiet som står for kontrollene, men heller ikke her fryktes det at advarsel på mobilt Internett vil hemme politiets virksomhet i særlig grad.

– Selv om kontroller varsles, vil vi ikke merke særlig nedgang i hvor mange vi tar i kontroll. Da VG for et par år siden annonserte samtlige kontroller på en av landets store veistrekninger, merket vi ingen negative utslag på våre kontroller, sier Ole Høiby, avdelingssjef i uttrykningspolitiet.

Varsler selv på Internett

Uttrykningspolitiet planlegger faktisk selv å varsle en del av sine kontroller via internett i sommer, både på sine egne hjemmesider, på Nettavisen, og gjennom Statens Vegvesen.

– I forbindelse med sommerferien vil vi selv varsle om én av våre kontroller hver dag og vi håper på denne måten at feriebilistene vil senke farten sier Høiby til Wapland.no

Annonse