Hjerne - minne

Annonse


Manglende minne stopper mobil

Hjerne - minne Både mobiltelefoner, digitalkameraer, lomme-PC-er og MP3-spillere drar nytte av ekstra minne. Etterspørselen etter flashminne har nå økt så voldsomt at bransjen forventer å doble fjorårsomsetningen og selge for nærmere 10 milliarder kroner i år. Produsentene AMD, Atmel, Fujitsu, Intel, SanDisk og Toshiba tjener gode penger om dagen.

Mindre utvalg til høsten
Produsentene øker stadig kapasiteten, men etterspørselen vokser raskere enn tilbudet.
Og verre blir det. Resultatet kan bli høyere pris, utsatt lansering av nye produkter eller apparater med mindre standardminne.

– Til høsten kan det bli færre mobiltelefoner, lomme-PC-er og MP3-spillere i butikkhyllene, skriver nyhetstjenesten CNET News..

Fortsetter i 2001
– Mangelen på minnebrikker vil kanskje redusere produksjonen av mobiltelefoner, sier analytikeren Eric Rothdeutsch hos Merrill Lynch til CNET News.-
– Mangelen på flashminne forverrer seg. Situasjonen vil ikke forbedre seg i 2001.

Annonse
To slags minne
Det er to slags flashminne: ”Code storage flash” som bl.a. brukes til å lagre telefonregistre i mobiltelefoner, produseres av Intel, AMD og Atmel. ”Data storage flash” som brukes i digitalkameraer og MP3-spillere, produseres av SanDisk og Toshiba.

1,3 milliarder MB
Flashminne-produksjonen er fordoblet hvert år. I 1999 ble det totalt produsert 1,3 milliarder MB, mot ”bare” 690 millioner i 1998.
Prisene er blitt halvert i samme tempo, men i fjor holdt prisene seg, for så å begynne å stige. Denne utviklingen vil fortsette.

Alt på én brikke
Intel og AMD skal begynne å lage flashbrikker med 0,18-microns produksjonsprosess, noe som vil bety at brikkene blir mindre. Intel vurderer å lage mobiltelefonbrikker med digital signalprosessor (DSP), mikroprosessor og flashminne på én og samme brikke. Den vil bli vesentlig billigere.

Skrapet for minne
Konsekvensen av minnemangelen, kan bli at mobiltelefonprodusentene må redusere produksjonen, spesielt mot tampen av 2000. De kan også bli tvunget til å utsette lanseringen av nye, minnekrevende funksjoner, skriver CNET News.com.

Produsentene av digitalkameraer og MP3-spillere, vil kanskje redusere den innebygde minnekapasiteten, og la kundene kjøpe minnet selv – i løs vekt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse