Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forbud mot DVD-import

Høyesterett avviste i forrige uke en anke fra Akers Mic, noe som i realiteten betyr at import av DVD-filmer fra sone 1 nå er forbudt. Akers Mic mener at saken kun gjelder filmen ”Waterboy”, og sier de vil fortsette med sin DVD-import.

Norsk Videogramforening og Sandrew gikk til sak mot Akers Mic da de mente at butikken drev med ulovlig import av DVD-filmer fra sone 1. Sandrew har rettigheter til å importer film fra sone 1, som er filmer beregnet for det amerikanske markedet.

Akers Mic anket saken til Høyesterett, men i forrige uke aviste høyesteretts kjæremålsutvalg anken. Butikkjeden hevder imidlertid at de ikke uten videre vil gi seg med import og salg av direkteimporterte DVD-filmer.

Anser det ikke som forbud
– Vi anser ikke dette som et generelt forbud. Denne dommen gjelder i realiteten bare filmen ”Waterboy”, og den er for lenge siden borte fra butikkene, uttaler filmansvarlig i Akers Mic, Jimmy Arnesen.

Akers Mic er kraftig provosert av de norske importørene, ikke minst fordi de gjør et slett arbeid.

– Hvis de først skulle gå til sak mot oss, burde sørge for å levere bedre produkter selv. Vi opplever stadig klager på de norske utgaven. Ett av poengene med DVD-filmene er for eksempel at man skal kunne velge å se filmen uten tekst, men flere klager over at dette ikke er mulig. Generelt leverer de produkter med dårlig teknikk, sier Arnesen.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett blir det fremhevet at det dreier seg om parallellimport så lenge filmen er identisk, uten vesentlige endringer.

– Våre filmer er ikke identiske med de norske versjonene, hevder Arnesen.

Kan bli katastrofalt for ABC-DVD
En av de andre importørene av DVD fra sone 1, er ABC-DVD. De baserer hele sin forretningsvirksomhet på salg av DVD og for dem kan dommen være katastrofal.Hva vil ABC-DVD nå gjøre?

– Dette er en svær kinkig sak men inntil videre vil vi ikke uttale oss. Våre jurister ser nå på saken, uttaler daglig leder i ABC-DVD, Kenneth Lien, til ITavisen.no.

I følge Filmweb.no vurderer nå Sandrew Metronome å reise erstatningskrav mot flere av selskapene som har drevet parallellimport.

Privat parallellimport vil fremdeles være lovlig, så du som privatperson kan fremdeles bestille de filmene du måtte ønske over Internett.