Sun vil fjerne Microsoft

StarOffice

StarOffice

Dette skal spare staten for store summer. I dag bruker nemlig den norske stat hele 4,5 milliarder kroner på IT og store deler av den summen går med til å betale programvarelisenser.

Mange med Word
I dag er Microsofts nærmest enerådende rolle i norsk statsforvaltning. Blant annet har 96 prosent av alle statlige virksomheter installert Microsoft Word, viser Statskonsults rapport ”IT i Staten 1999”.

Annonse

Staten bruker i dag hundrevis av millioner kroner på lisenser til de ulike programpakkene. Nå lager Sun Norge en versjon av gratispakken Staroffice 5.2 med norsk stavekontroll, for å kapre deler av dette markedet.

Vil kapre Microsoft-miljøer
– Vi får stadig flere henvendelser fra offentlige etater og større norske bedrifter som ønsker å ta i bruk gratis programvare, noe som selvsagt har bidratt til av vi igangsatte arbeidet med en norsk versjon, sier markedsdirektør i Sun Microsystems Norge, Terje Biringvad til ITavisen.no.

Hittil har ikke Staroffice vært særlig aktuell for det norske kontormarkedet, da programmet har manglet norsk meny og stavekontroll. Men Sun føler nå at tiden er inne til å starte kapringen av store miljøer som i dag er Microsoft-brukere.

– I juni starter vi en massiv distribusjonskampanje. 100.000 CD-er av Staroffice 5.2 med norsk stavekontroll skal da sendes til skoler, institusjoner og offentlige etater. Det neste skrittet etter dette blir å starte utviklingen av en norsk meny, uttaler Biringvad.

I tillegg til Windows, Linux og Solaris for Sun- og Intel-maskiner kommer også Staroffice for Mac. Du trenger heller ikke laste ned programmet eller installere en CD-ROM, da det skal være mulig å bruke det direkte over nettet.

Gjennombrudd i Danmark
For et halvt år siden kom StarOffice i dansk versjon, og det store gjennombruddet kom da danske Unibank installerte programpakken på 6.000 arbeidsstasjoner i bankens filialer. Også Arbeidsmarkedsetatens opplæringsnemnd skal installere Staroffice hos sin ansatte.

Sun driver ikke med veldedighet fordi de satser på gratis programvare. Det er ønsket om å tilby en helhetsløsning med blant annet deres Solaris-servere, som ligger til grunn for fremstøtet.

Staroffice for studentene
En av de få offentlige institusjoner i Norge som har tatt i bruk Staroffice er NTNU (Norges Tekniske Naturvitenskaplige Universitet). De satset i sin tid på å tilby pakken til alle skolens studenter, fordi dette var en billigere løsning.

– Vi tilbyr Staroffice til våre studenter, og det er primært de som kjører operativsystemet Linux som bruker Staroffice, sier avdelingsleder ved en av NTNUs IT-avdelinger, Jan Ole Waagen.

Ved NTNU er det imidlertid standardisert at de ansatte skal bruke Windows og Microsoft Office.

– Microsoft er tilpasningsdyktige
– Innholdet i Microsoft Office og Staroffice er svært likt, men hittil har det vært mest hensiktsmessig at de ansatte benytter seg av Microsoft. Microsoft er faktisk rimeligere enn mange av konkurrentene, samtidig som de er svært dyktige til å tilpasse seg markedet, uttaler Waagen til ITavisen.no.

Hypotetisk tror han at det en gang i fremtiden vil være mulig at man også tar i bruk gratis programvarepakker også for de ansatte ved NTNU, men at det ennå er langt frem dit.

Annonse
Annonse