Annonse


Nå blir GPS mer nøyaktig

Årsaken til problemet har vært frykten for at fiendtlige makter eller terrorister skulle bruke teknikken til krigføring med kirurgisk presisjon mot amerikanske mål. Planen var å kutte ”støysendingen” i år 2006. Clinton valgte å kutte allerede i natt.

Selektiv støysending

Det er ny teknikk som gjør det mulig for amerikanerne å begrense ”støysendingen” til mindre regioner dersom de mener det skulle være behov for det.

I praksis betyr det at du i fremtiden skal slippe å gå deg vill i tåka på Hardangervidda, fordi Clinton har noe uoppgjort med en slakter i Bagdad.

10 ganger mer nøyaktig

I en pressemelding fra presidenten heter det at GPS nå vil bli opp til 10 ganger mer nøyaktig. For mange er kanskje ikke en feilmargin på 50 meter noe problem, men for en som bruker GPS i trafikken eller på sjøen kan forbedringen bety en langt sikrere navigering.

Annonse
Nå finnes det også i dag utstyr som øker presisjonen ved hjelp av dekoding over FM-båndet. Dette utstyret krever imidlertid både tilleggsinvesteringer, ekstra utstyr og ikke minst radiodekning.

18 nye satellitter

GPS ble utviklet av den amerikanske forsvarsindustrien, men benyttes i dag til alt fra oljeleting til navigasjon og redningsarbeid. Ifølge Clinton skal GPS nå bli så nøyaktig at redningspersonell som mottar et GPS-koordinat fra et ulykkessted skal kunne se på hvilken side av veien ulykkesstedet befinner seg.

Til sammen 18 nye satellitter er ferdige eller under produksjon, og sammen med de eksisterende satellittene vil disse forbedre presisjonen ytterligere.

Samtidig forventes en stor vekst i salget av GPS, og teknikken er allerede på vei inn i alt fra armbåndsur til mobiltelefoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse