Annonse


Fjerner støy på GPS

– GPS gjøres nå tilgjengelig for sivile og kommersielle brukere verden over. Systemet vil nå bli ti ganger mer nøyaktig, opplyser USAs president, Bill Clinton, i en pressemelding.

GPS er ett navigeringssystem som går via amerikanske satellitter. Det ble utviklet av den amerikanske forsvarsindustrien, men brukes i dag til alt fra navigering på havet til redningsarbeid i fjellet.

Fryktet misbruk
Problemet hittil har vært at amerikanerne har fryktet misbruk fra fiendtlige makter. Dermed ble systemet gjort mindre presist for ikke-militær bruk. Feilmarginene har vært på 50 til 100 meter, men systemet har likevel vært populært.

Nå har Clinton åpnet for at båtfolk, fjellvandrere, militære makter og andre GPS-brukere, kan anvende satellittnavigeringssystemet med samme treffsikkerhet som det amerikanske militære hittil har hatt eneretten på.

Annonse
Forventer fordoblet omsetning
Det forventes nå en fordobling av omsetningen innen GPS-industrien, som i dag er på 71 milliarder kroner. Til sammen 18 nye satellitter er nå ferdige eller under produksjon, i tillegg til de 24 som allerede eksisterer.

Hvis utviklingen går som antatt, vil det bli stadig mer vanlig å ha GPS innebygget, på alt fra armbåndsur til telefoner og biler.

På CeBit messen i Hannover presenterte Benefon Locus, en avansert GSM dual band telefon med en innebygget GPS mottaker som støtter flere applikasjoner innen flåtestyring og sikkerhet. I femtiden forventes det at det blir lovbestemt å ha GPS innebygd i mobiltelefonene.

Statens Vegvesen har satset på GPS
Her til lands har Statens Vegvesen vært blant dem som har satset på GPS og benyttet det til asfaltlegging, saltstrøing og brøyting. Utstyret ble opprinnelig kjøpt inn til landmåling og oppmålingsprosjekter ved bru- og tunnelanlegg.

Det var allerede avgjort at “støysenderne” skulle fjernes i 2006, men presidenten ombestemte seg, og erklærte natt til tirsdag at de skal fjernes umiddelbart.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse