Pentagon

Annonse


PowerPoint truer Pentagon

PentagonPowerPoint-bruken har antatt slike dimensjoner at forsvarsjefen selv, general Hugh Shelton, nylig ga ordre om at PowerPoint-fantastene må trappe radikalt ned sine spesialeffekter og heller konsentrere seg om å “get to the point”.

Bredbåndsluk
Pentagons tusenvis av eksperter og byråkrater med Spielberg-ambisjoner produserer presentasjoner på løpende bånd med alt de kan få tak i av “special effects” – video av rullende tanks og rakettvåpen, animerte uniformerte med John Wayne-stemme, fargesprakende diagrammer som spretter frem fra alle kanter og tekst som er så nedlesset i visuell pynt at de er vanskelig å lese.

Problemet er ikke bare at ppt-presentasjonene mailes frem og tilbake i organisasjonen og spiser opp alt for mye båndbredde, selv for en organisasjon som Pentagon, men også at militærbyråkratene har innledet det noen innsidere kaller “et internt våpenkappløp” hvor de satser på ren overkill for å slå ut konkurrerende presentasjoner.

Sloss for maler
– Møtene blir en lidelse, sier en Pentagon-byråkrat til Wall Street Journal.

Annonse


Rundt om kring i den femkantede borgen sitter det tusener av byråkrater og vokter over sine PowerPoint-maler som om det skulle være forsvarshemmeligheter.

– Noen av dem ville heller kuttet av armen enn å gi fra seg sin PowerPoint-mal, sier en innsider.

Største Microsoft-kunde
Noe av årsaken til ppt-epidemien er at det amerikanske forsvarsdepartementet er faktisk Microsofts største enkeltkunde, slik at alle har tilgang til Microsoft Office med tilhørende herligheter, og bruker dem hemningsløst.

Dessuten skal man heller ikke glemme at det var militærindustrien som var datateknologiens mor. Da John von Neumann og andre europeisk-fødte vitenskapsmenn definerte det teoretiske grunnlaget for datateknologien skulle de bl. a. forutsi prosjektilers bane, men ante knapt at femti år senere ville Pentagon utvikle seg til et Hollywood East a la Microsoft.

Annonse