Pocket PCompaq iPAQ H3650

Annonse


Ser fremtiden i hånden

Pocket PCompaq iPAQ H3650Det er analytikerne i IDC som hevder at antallet håndholdte datamaskiner vil øke fra dagens seks millioner til 66 millioner de neste fire årene.

Hittil er det Palm som har vært den store leverandøren. Går det som Microsoft og en rekke store leverandører vil, så skal bildet endre seg.Casio E-115 - Pocket PC med fargeskjerm

Sen start
Windows CE rulles nå ut i tredje versjon under navnet Pocket PC.

– Jeg beklager det faktum at vi ikke er lenger framme på dette markedet, sa Microsofts president Steve Ballmer da selskapet presenterte sitt alternativ tidligere i uka, heter det i den britiske avisen Guardian.
Lanseringen skjedde samtidig i London og i New York. En rekke produsenter viste også nye modeller beregnet for det oppgraderte operativsystemet.

Annonse
Palm har nå 80 prosent av markedet for håndholdte terminaler i USA, mens Windows CE har om lag 10 prosent av markedet.Pocket PC fra Symbol Technologies' PPT2700

Microsoft samarbeider med fire produsenter av datamaskiner og har 350 partnere i 17 land på dette prosjektet. Blant produsentene er Hewlett Packard og Compaq.

Lettere og bedre batteri
Det er en rekke forskjellige modeller. Pris mellom fire og seks tusen, alt etter størrelsen på minne og andre muligheter. På de dyrere modellene vil det være fargeskjerm. Felles for maskinene i den nye satsingen er at de er lettere, og har lengre levetid på batteriene, enn tidligere modeller.
Mulighetene for å avspille musikk er til stede på flere av maskinene, noen av maskinene kan også brukes som mobiltelefon.

Internettmulighetene blir også brukt som salgsargument. Pocket PC bruker en lettversjon av Internet Explorer.

Mulighetene for å lese elektroniske bøker er også blitt bedre. Det samme gjelder muligheten for å koble seg til Internett mobilt. Etter hvert vil Bluetooth bli en mulighet.
Apparatene ventes å komme i butikkene i mai.

– Psion vil få en rå leksjon i hvordan markedsmakt brukes, gitt av Bill Gates, heter det i den engelske kvalitetsavisen The Independent.

– Velkommen etter
Selskapet Palm tar utfordringen med ro, og mener at håndholdte datamaskiner vil være langt mer spesialtilpasset enn bordmaskinene.

– Håndholdte maskiner har ikke fulgt, og vi mener at det ikke følger, og heller ikke kommer til å følge, modellen som PC-bransjen har fulgt, sier Palms president Alan Kessler, til InfoWorld. Vi tror også at den må være svært forskjellig for å dekke behovet til et titalls millioner av nye kunder

Nye kunder
Kessler hevder at det nå er 65.000 utviklere på Palms plattform, og at en kan vente alt fra nye spill til GPS (posisjoneringssystem) på Palm. Palms gjennomsnittskunder er i dag en 42 år gammel forretningsmann, som tjener 80.000 dollar i året. Selskapet sier de vil ha kunder, som nok kan ha sofistikerte behov, men som ikke trenger alle mulighetene som ligger i en vanlig PC.

Analytikere er ikke like enige. Noen mener at Windows CE ikke er noen konkurrent til Palm og Psion. Men Gartner Groups visepresident Michael Gartenberg mener den oppgraderte versjonen er mye bedre enn tidligere versjoner.

– På 80-tallet var Apple Computer teknologisk ledende, men de stagnerte, og lot seg bli slått av Microsoft. Det samme kan skje her, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse