Annonse


Bønder surfer ivrig

I jakten på å spare tid og penger har norske bønder fått en god venn i ny teknologi.

Norske bønder surfer ivrig på nettet og bruker det aktivt i sitt arbeid, viser en undersøkelse Opinion har utført for landbrukssamvirkets Felleskontor.

-Myten om bonden som en sid-rompa og bakstreverk person har nå fått ett skudd forbaugen, sier informasjonssjef i Landbrukssamvirket, Ole G. Hertzenberg, til ITavisen.no.

At bønder ikke er som andre folk, har vi lange visst men at de brukte mye tid foran PC-en har vært relativt ukjent.

Annonse
Internett gir mer effektivt landbruk
-På samme måte som traktoren har effektivisert landbruket er vi overbevist om at Internett vil gjøre det samme. Vi har lenge sagt at Internett er som skapt for norsk landbruk, sier Hertzenberg.

Det er kanskje den prisbevisste siden av bonden som gjør at han søker mot den nye teknologien.

74 prosent av bønder, som surfer, bruker nettet til rådgivning, 66 prosent til markedsinformasjon. Rundt halvparten av nettbøndene bruker nettet også til kjøp av kraftfor og gjødsel.

Bonden er målrettet i bruken
– Hva var Landbrukssamvirkets hensikt med undersøkelsen?

– Vi har lenge trodd at Internett kan effektivisere vår organisasjon og det norske landbruk generelt. Men før vi gjør for mange tjenester digitale, er det nødvendig for oss å vite om bonden benytter nettet.

Den bonden bruker nettet svært målrettet, og tiden brukes gjerne til å besøke bransjens egne hjemmesider og for å finne nyttig informasjon, viser tallene. Det er dessuten kvinnene som er de mest aktive nettbrukerne.

Tror på bredbånd
Den svenske landsbygda virker ikke like teknologiinteressert som sine norske venner. En spørreundersøkelse gjennomført av Demoskop, viste at halvparten av de som bodde på landsbygda ikke var interessert i bredbåndsteknologi.

Landsbrukssamvirket har ikke kommet inn på bredbånd i sin undersøkelse, men Hertzenberg mener at svaret nesten er gitt.

– Interessen for å bruke teknologi, er meget stor, og jeg er sikker på at den norske bonden vil ta i bruk bredbåndsnett så snart han har sjansen til det, uttaler Hertzenberg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse