Netscape 6

Annonse


Netscape 6 har slanket seg

Netscape 6For ett år siden ble Netscape Communications kjøpt av AOL, USAs største Internett-tilbyder med 22 millioner abonnenter. AOL betalte over 80 milliarder kroner for den engang så dominerende nettleseren, men i mellomtiden har Microsoft Internet Explorer (IE) erobret 80 prosent av markedet.

Slank, men Opera er tynnere
Nå kan en betaversjon av Netscape 6 lastes ned fra Netscapes hjemmeside

Netscape 6 er mye slankere enn tidligere, og finnes i versjoner for Windows, Linux og Mac. Du velger selv hvor mye du vil laste ned, men en typisk installasjon fyller 8,5 MB. Det er mindre enn IE 5.0, men fortsatt mye mer enn norske Opera.

Bare fire knapper
Netscape 6 byr på nytt grensesnitt med nye funksjoner og farger (skins kommer senere).Det er bare fire knapper: Fram, Tilbake, Oppdater og Stopp. Andre funksjoner er flyttet til menylinjen øverst på skjermen, eller til statuslinjen nederst på skjermen. Knappene og menyene kan dessverre ikke tilpasses.

Annonse
Bilde-i-bilde
Den største nyheten er My Sidebar-panelet til venstre på skjermen.
My Sidebar består av en rekke skilleark-fliker. Når du klikker på flikene, åpnes virkelige nettsider i små vinduer. Det er nesten som bilde-i-bilde-funksjonen på enkelte TV-apparater.

Nettsidene blir formatert spesielt for de små vinduene, omtrent som nettsider på WAP-telefonen.

Integrert med IP-telefoni
Netscape 6 har integrert søkefunksjon med en rekke søkemaskiner. Sherlock-teknologien fra Apple ivaretar intelligente søk.

Nettleseren har en meget god cookie-kontroll, og passord kan krypteres. Dessuten inneholder den HTML-editoren Composer, og IP-telefoniprogrammet Net2Phone.

Innboks for hver konto
E-post-programmet Messenger er beregnet på å holde styr på flere e-postkontoer. Hver konto får egen innboks, slik at det f.eks. blir lettere å skille forretningsbrev og private meldinger. E-post-programmet lagrer automatisk avsenderens adresse når du leser meldingene.

Chat med avsenderen
E-postprogrammet er dessuten integrert med Netscape Instant Messenger. Når du leser en melding, sjekker det automatisk om avsenderen eller eventuelle andre mottakere er online, slik at du straks kan chatte med dem.

Uheldigvis er Netscape Instant Messenger en krympet versjon av AOLs Instant Messenger med en rekke begrensninger.

Kan lett tilpasses
For to år siden gjorde Netscape kildekoden til sin nettleser åpent tilgjengelig (Mozilla-prosjektet), slik at også utenforstående kunne programmere. Andres bidrag har hjulpet Netscape med å utvikle Gecko-motoren i Netscape 6.

Fordi koden er åpen, kan f.eks. en nettverksansvarlig lett fjerne f.eks. Edit/Preferences-menyen slik at ansatte ikke fikler med sikkerhetsinnstillingene, eller gjøre andre tilpassninger.

Treg oppstart
Netscape 6 er ikke ferdig før om en god stund. Mye er fortsatt mye ugjort, for betaen starter tregt, og Java 2-installasjonen er problematisk.

AOL vil bruke den nye nettleseren i en rekke internett-apparater med Linux, som de utvikler i samarbeid med PC-produsenten Gateway.

I månedsskiftet mai/juni lander Internet Explorer 5.5, og AOL/Netscape vil nok måtte slåss hardt for å vippe Microsoft av pinnen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse