Annonse


Med skjegget i e-postkassen

Amerikanerne publiserer stadig vekk prognoser for fremtidens mobile informasjonsapparater, men er særdeles navlebeskuende i sine analyser.

Sist ut er analyse fra Cahners In-Stat Group, som er opptatt av forholdet mellom håndholdte apparater med berøringsskjerm (PDA-er), småapparater med tastatur (lomme-PC-er) og ultraportable, bærbare PC-er.

Amerikanske spådommer

In-Stat tror at markedet for PDA-er gjennomsnittelig vil vokse med 37 prosent i året fram til 2005, mens lomme PC-er bare vil vokse med 19 prosent.

Annonse


Analytikerne forventer at det årlige salget av PDA-er vil nå 14,1 millioner enheter i 2004, mens lomme-PC-er bare vil nå 4,9 millioner.

Blind for europeisk mobilteknologi

In-Stat tror at kundene vil foretrekke PDA-er. Hvis de trenger noe mer, vil de heller kjøpe ultraportable PC-er med vanlige Windows-programmer, framfor lomme-PC-er med minitastatur og krympede programversjoner, tror In-Stat.

Den amerikanske virkelighetsbeskrivelsen synes å være helt blind for utviklingen av europeisk og asiatisk mobiltelefonteknologi.

900.000 mobiltelefoner per dag!

I fjor ble det totalt solgt 283 millioner mobiltelefoner i verden, en økning på 65 prosent. Det tilsvarer 900.000 telefoner per ukedag, hvis vi holder søndagene utenom.

Analytikerne hos Yankee Group mener at det totalt vil være 14 millioner PDA-er og 597 millioner mobiltelefoner i løpet av 2003. Nokia-sjefen Jorma Ollila tror derimot at verden får 1 milliard mobiltelefonabonnenter før slutten av 2002!

Mobile Internett-terminaler

– Trådløs internettaksess er en viktig milepæl for alle små bærbare apparater, sier amerikanske In-Stat, som tror at over halvparten av dem vil bli levert med integrert trådløsteknologi i 2004.

– I år blir det solgt flere mobiltelefoner med internettaksess, enn det finnes bærbare PC-er som kan kobles til nettet. I 2002 vil det finnes flere mobile Internett-terminaler, enn stasjonære PC-er med nettilgang, sier finske Nokia.

Quartz med mobil data og tale

Når Ericsson, Motorola, Nokia og Panasonic tar i bruk Quartz og de andre nye variantene av operativsystemet EPOC fra Symbian, vil de kunne tilby rimelige apparater som kombinerer PDA og mobiltelefon. De første Quartz-apparatene kommer sannsynligvis i begynnelsen av 2001, samtidig med at de lynraske GPRS-mobilnettene åpner for trafikk.

Da kan amerikanerne bare sitte der med skjegget i e-postkassen sin.

Annonse