Annonse


Lag hjemmesider til WAP

Å lage hjemmesider for Internett er en yndet hobby for mange. Oftest blir det et halvhjertet forsøk med noen linjer om opphavsmannen, familien og bikkja, før det hele danderes med bilder i en så høy oppløsning at det bare er teleoperatørene som synes det er moro. På wap blir det hele ganske annerledes.

Gratis fra Tagtag

For å lage dine egne hjemmesider trenger du en server som kan tilby deg en adresse. Det finnes en rekke selskaper som tilbyr denne tjenesten, men de fleste av dem tar seg betalt. Vi har tidligere omtalt selskapet Tagtag, som gir deg gratis plass til wapsiten din.

Før du setter i gang med din egen hjemmeside kan det være lurt å ha tenkt igjennom et par ting. For det første gjelder det å ha et budskap. Det er liten vits i å fortelle noe som helst, hvis du ikke har noe som helst å fortelle…

Annonse


Deretter gjelder det å finne ut hvordan du vil presentere budskapet ditt. På Internett kan du bruke tekst, farger og bilder på en måte som gir oversikt og ryddighet. På wap er disse mulighetene foreløpig sterkt begrenset, og det betyr at du må tenke annerledes.

Liten skjerm

Problemet for den som har mye på hjertet er at waptelefonene har så liten skjerm. Det er derfor viktig å bygge opp en hjemmeside der leseren kan gå mest mulig direkte til det han/hun ønsker å lese om.TagTag

Forsiden på wapsiten din bør være omtrent som innholdsfortegnelsen i en bok, der hvert kapittel har en så kort tittel som mulig. Det hindrer at teksten brytes og oversikten reduseres.

Bilde og tekst

Flere av waptelefonene har også dårlig med minne, og takler ikke sider som utgjør mer enn snaut 1.500 bytes. Det setter begrensninger til hvor mye tekst du kan skrive inn før du må linke vider til fortsettelsen.

Fra 1.april har du også kunnet legge ut grafikk på hjemmesidene dine hos Tagtag. Det skjer ved at du først laster opp filen til Tagtags server. Deretter klikker du på mappen du ønsker å putte bildet i, velger ”image”, og får opp en oversikt over filene du har lastet opp. Velg filen du ønsker, og saken er biff.

Resultatet kan du sjekke med det samme på Nokia-emulatoren som starter automatisk om du klikker på ”view”.

Konverter bildene

Nå er det selvsagt sterkt begrenset hva slags bilder du kan laste opp. Foreløpig støttes bare filer av typen wbmp. Disse kan du lage selv ved å konvertere 1bit bmp-filer i et dertil egnet program.

Jeg latet ned programmet ”bmp2wbmp” fra Tagtags hjemmeside, og fikk det til å fungere greit. Programmet har riktig nok en begrensning på 127×127 punkter, men skjermen på en Nokia 7110 er uansett ikke større enn 96×65.

Bli blant de første

Foreløpig er det bare om lag 4.000 hjemmesider som er lagt ut på wap. Det betyr at du har rimelig gode muligheter til å bli en av de første som registrerer seg med ditt navn. Det er med andre ord ingen grunn til å vente!

Aktuelle linker: www.tagtag.com

Gratis program for konvertering av bmp- til wbmp-filer: wap.infotiger.de/download.html

Annonse