Annonse


Motorola tilbakeviser lovbrudd

Motorola mener at de ikke bryter markedsføringsloven i reklamen. Det hevder markedssjef for Motorola i Norden, Jakob Cederquist i en pressemelding. Motorola sier derimot i sin reklame at de benytter seg av wapteknologien.

– Slik vi ser det er ikke dette et brudd på markedsføringsloven, eller villedende reklame for forbrukerne, sier Cederquist.

Å binde…

Norsk Telecom AS har i den siste utgaven av “TeleInfo Markedsanalyse” påpekt at det synes som om det her legges opp til tekniske bindinger mellom håndsett, operatør og portal – dvs at abonnenten ikke fritt kan benytte telefoner med denne type browser (phone.com red. anm.) mot alle tilgjengelige operatører og portaler.

Annonse
– I praksis kan det se ut til at denne browseren fungerer omtrent som en ”SIM-lås”, med det formål om å styre bruken til eget nett, eventuelt egne portaler, hevder Norsk Telecom AS.

…eller ikke å binde

Dette tilbakevises av Motorola, som hevder alle brukere til enhver tid kan endre wapoppsettet i telefonen.

– Dette er referert til i brukermanualen som følger med alle Motorola t2288. Motorola t2288 er solgt i Norge med en normal operatørlås. Wapoppsettet er forhåndsoppsatt til Telenors gateway, sier Ole Høgtun, product technical manager hos Motorola Norge.

Tekniske forskjeller

– Det eksisterer ingen SIM-lås eller browseroppsett som hindrer kontakt med noen gateway. Motorola t2288 har interoperabilitet med gateways fra Ericsson, Dr Materna, Phone.Com og Motorola. NetCom bruker i dag Nokias gateway og dette er grunnen til at brukerne i dag ikke kan koble seg opp gjennom NetCom. Vi jobber imidlertid med å etablere denne interoperabiliteten, sier Høgtun.

Vanskelig for forbrukerne

Men dette endrer ikke sakens kjerne, som er at kundene som kjøper en Motorola Timeport p7389 eller Talkabout t2288 med Phone.com-browser har all grunn til å tro at de kjøper en telefon som virker hos alle operatører som støtter WAP-standarden.

Hvordan skal en forbruker kunne forstå at han ikke kan logge seg inn hos for eksempel Stocknet, eller at det ikke er mulig å surfe via andre tilknytninger enn Telenor, i alle fall ikke i Norge? Svaret ligger i alle fall ikke i markedsføringen av telefonen.

Flere telefoner med jukse-WAP?

Det finnes i dag ingen telefoner som har sertifikat på at de tilfredstiller WAP-standarden, ganske enkelt fordi kriteriene ennå ikke er endelig fastlagt. Dermed kan man i utgangspunktet kalle alle waptelefoner for ”jukse-WAP”.

Motorolas konkurrenter byr imidlertid på langt større kompatibilitet med de tjenestene som i dag finnes i nettet.

God telefon

I kjølvannet av diskusjonen omkring Phone.Com-browseren er det et punkt som har lett for å komme litt i skyggen. Talkabout er faktisk en meget god start-telefon, og går helt til topps i ITavisens nye mobiltelefontest. Og de fleste funksjonene som lesing av e-post, nyheter og søk i waptilpassede databaser fungerer utmerket.

Saken er nå til behandling hos Forbrukerombudet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse