HP C500.jpg

Annonse


Digitale kameraer øker

HP C500.jpg– Kameraene blir stadig billigere og mer brukervennlige.

Nye modeller kommer på løpende bånd, bare i årets tre første måneder er det lansert over 40 nye modeller, forteller informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet i en pressemelding.

Men det fortsetter også å komme nyheter både innenfor 35 mm og APS-systemet – den som trodde at utviklingen har stoppet på disse produktene tok feil.

I fjor utgjorde de digitale kameraene 14 prosent av antallet, men over 40 prosent av verdien – i år vil de utgjøre godt over halvparten av verdien.

Annonse


47 prosent digitalt?
I undersøkelsen svarte 47 prosent at det kameraet de vil kjøpe seg i år, blir et digitalkamera.

Tidligere år har dette tallet vært betydelig høyere enn hva som ble resultatet. Kjøperne har hatt intensjoner, men har av forskjellige grunner ventet. Kanskje blir det annerledes i år, fordi utbredelsen av Internett samt de mange hjemme-PC-avtalene, har bidratt til å styrke kjennskapen til digitale kameraer.

De digitale kameraene ligner vanlige kameraer, er enkle å betjene, og gir muligheten til å se på bildet med en gang. Fotobransjens offensive satsing på kopiering av digitale bilder, samt nye digitale bildeprodukter, bidrar til en forenkling og økt interesse for å velge et digitalt kamera.

Fotoprodusentene leder
Mens en dataprodusent var først ute med digitalkamera for konsumentmarkedet, er det nå de store kameraprodusentene som har tatt den største biten av digitalmarkedet. Velkjente merker som Canon, Olympus, Nikon, Agfa, Fuji og Kodak hadde sammen med mindre fotoaktører ca. 60 prosent av markedet i fjor.

I mellomprisklassen og i høyere prisklasser dominerer de tradisjonelle fotomerkene fullstendig, og de få av fotoaktørene som satt på gjerdet, eller ikke gjorde så mye av seg i fjor, kommer for fullt på banen i år.

Etter hvert er digital kamerateknologi blitt så god, at det nå konkurreres på tradisjonelle kvalitetsparametere som optisk kvalitet, autofokus-systemer, eksponeringsautomatikk, osv. Og der står fotoaktørene godt.

Digitalt fra alle
Når du leverer en helt vanlig film til framkalling, kan du be om “bilder på CD”. I tillegg til albumbildene får du digitale bilder på CD-plate. Dermed kan du hente bildene inn i datamaskinen, sende dem med e-post, “leke” med bildene, vise dem på TV – og mye, mye annet.

Du må med andre ord ikke ha et digitalt kamera for å få digitale bilder. På den annen side er det nå også blitt mulig å få vanlige fargepapirbilder fra digitale kameraer – som blir både billigere og mer holdbare enn med fargeblekkskrivere til hjemme-PC’en.

Annonse