Talestyring

Annonse


Norsk talestyring styrket

TalestyringUnder én prosent av dagens PC-er er utstyrt med taleteknologi, mens mobiltelefoner og lomme-PC-er er et annet stort, utappet marked:

– Det er vanskelig å surfe på Internett uten tastatur og med en halvannen tommers skjerm, sier grunder og styreformann Jo Lernout i L&H. – Og når du kjører bil, er det best å holde øynene på veien og hendene på rattet.

Topp kvalitet, men underskudd
Talestyringsteknologi er på full fart inn i mobiltelefoner og PDA-er.

Dragons programvare NaturallySpeaking har som regel toppet testene, når det er blitt sammenliknet med programmene fra Lernout & Hauspie, IBM, Philips og andre. Nå får forbrukerne færre programmer å velge imellom.

Annonse


Overtar alle medarbeiderne
L&H kjøper alle aksjene i Dragon, som i fjor hadde en omsetning på 500 millioner kroner, og et underskudd på 185 millioner. Alle de 350 ansatte, deriblant 170 ingeniører og forskere, får tilbud om å fortsette i L&H.

Talestyrings- og talegjennings-programmene fra de to leverandørene skal etter hvert smeltes sammen.

Microsoft og Intel er investorer
L&H, som har både Microsoft og Intel som investorer, håper å erobre større markeder.

Dragon støtter engelsk, japansk, italiensk og spansk, har over 35 patenter, og spesialprogrammer innen telefoni, medisin og jus.

Dragons samarbeidspartnere er Boeing, Compaq, Corel, Dell, Fujitsu og Sony.

L&Gs språkteknologisentre
Lernout & Hauspie står bak den belgiske stiftelsen SAIL (Speech Artificial Intelligence Language) Trust, som har opprettet ti språkteknologisentre rundt i verden.

I fjor deltok SAIL i etableringen av firmaet Nordisk språkteknologi på Voss. Oppkjøpet av Dragon styrker L&H og den språkteknologien Voss-sentret jobber med.

Taleteknologi fra Voss
Sentret på Voss skal forsyne Norge, Sverige og Danmark med taleteknologi på nordiske språk. Et norsk talegjenkjennings-program er ventet i løpet av året.

SAIL står for halvparten av kapitalen på 154 millioner kroner, mens staten garanterer 25 millioner kroner, og Selskapet for Industrivekst, Voss kommune og Hordaland fylkeskommune resten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse