Annonse


– IT-bransjen er usynlig

Statistisk sentralbyrå kan fortelle hvor mange norske 16-åringer som har alle tennene i behold, eller gjennomsnittsfamiliens ullforbruk.

Når det gjelder databransjen, som sysselsetter 80 000 mennesker, og som har passert olje og gass som Norges største bransje, begrenser statistikken seg til antall importerte maskiner. Det finnes knapt tall på eksport eller import av programvare, melder det kommersielle nyhetsbyrået Newswire

– Ond sirkel
– Dette er en ond sirkel. Når vi er usynlige, vet folk lite om oss. Når politikerne vet lite om oss, gir de oss dårlige rammebetingelser. Dårlige rammebetingelser fører til at bedriftene blir underpriset. Underprisede bedrifter blir snappet opp av utenlandske eiere.

– Da kan vi bli et filial-land. Og et filial-land mister kontroll over sin fremtid, sier foreningens nyvalgte formann Svein Stavelin i pressemeldingen fra Newswire.

Annonse
Han peker blant annet på det faktum at når den norske makteliten årlig samles i Norges Bank, så er IT-bransjen knapt representert.

– Vår bransje får lønn som fortjent. Ettersom vi ikke er synlige, er det ingen som vet hva vi har utrettet, og hvilken betydning vi kan få i fremtiden. Da kan vi ikke undres over at Norges mest verdifulle bransje arbeider under elendige betingelser, sier Stavelin.

Må få it-lokomotiv
– Norge kan bli en ledende it-nasjon. Selv om vi er små, har vi høy kompetanse. Vi må utvikle en gruppe større norske IT-lokomotiver som kan sikre langsiktig utvikling og bidra til internasjonalisering av norske bedrifter, mener han.

– Her har vi en kjempeutfordring. Det offentlige må forstå hvem vi er og hva vi står for. I dag sleper myndighetene godt etter resten av Europa, fremfor å lede utviklingen, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse