Ericsson future 2

Annonse


Nytt mobilsystem forsinket?

Ericsson future 2Forrester tror tredje generasjonsnett vil drøye syv år. Både Ericsson og Nokia har regnet med at det nye nettet skal være i 2002, melder den svenske avisen Dagens Industri.

Tredje generasjons mobiltelefoni er svært viktig for produsentene av mobiltelefoner, og er en av grunnene til at Ericsson-aksjen har steget den senere tiden. Nå kommer rapporten som ryster telekomutviklerne.

– Stor usikkerhet
Skyhøye kostnader for operatørene for å oppgradere sitt nett, kraftige forsinkelser for telefonene og stor usikkerhet i skiftet mellom gammel og ny teknologi er grunnen, skriver Dagens Industri.

Det er analysehuset Forrester Research som kommer med disse varslingssignalene om tredje generasjons mobilnett.

Annonse
– Vi har intervjuet 46 av de ledende aktørene innen mobil kommunikasjon, fra utvilere til operatører, sier Lars Gidell, europeisk telekomanalytiker hos Forrester

– Det er tydelig at tredje generasjons mobilnett drøyer betydelig lengre enn det Nokia og Ericsson spår.

Må dele risikoen
Rapporten peker at samtlige basestasjoner må bygges ut, en kostnad som blir svært høy.

– Vi har regnet på hva det ville koste for en britisk operatør å bygge ett tredje generasjons mobilnett. Med lisens og utbygging havner prislappen på over 50 milliarder kroner, sier Godell.

– For at telekomutviklerne skal selge system og telefoner kreves at de er med å dele risikoen, uttaler Godell. Han spår at utviklere og operatører vil danne samrisiko-selskap for å få i gang bruken av mobilt Internett.

– Det kan innebære at Ericsson senker prisene på sin infrastruktur mot at de tar sin del av inntekten fra abonnenten, tror Godell.

Nokia er uenig
– Basert på studier som Nokia Mobil Phones gjør, samt intern statistikk, ser vi at de første nett for tredje generasjons mobilnett i Europa er på plass allerede i år 2002, sier informasjonsdirektør Arja Souminen, hos Nokia Networks til Dagens Industri.LMT

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse