Annonse


ElTele gamblet og vant

En drøy måned etter at konsesjonene for trådløst aksessnett ble tildelt, er ElTele klar til å tilby dette kommersielt. Årsak: De tok en råsjangs og bestilte utstyr fra Ericsson allerede i fjor sommer.

Klar i april
I slutten av april kan bedrifter i Oslo-området få trådløs tilgang til Internett, sette opp forbindelser mellom avdelingskontorer og selvsagt telefoni via et ekte trådløst bredbåndsnett fra ElTele Øst. Kapasiteten som tilbys er 30 megabit/s.

– ElTele Øst har lang erfaring med radioforbindelser, og gikk allerede høsten 1998 ut med en forespørsel til om lag 20 leverandører. Dette endte med kontrakt med Ericsson før ferien i fjor, sier Johnny Pedersen, senior nettplanlegger i ElTeleØst til Telecom Revy.

Fikk konsesjon
Han innrømmer glatt at det var et element av gambling i kontrakten med Ericsson. Det var slett ikke gitt at ElTele ville få noen konsesjon fra Post- og teletilsynet, men sammen med Formus og BroadNet fikk de oppgaven med å gi Telenor konkurranse på aksess til bedrifter via trådløse nett i 26 gigahertz-båndet.

Annonse
– Vi har jobbet tett med Ericsson for å utvikle produktet. Nå er det testet nesten ferdig, slik at vi er sikre på å kunne levere med samme krav til oppetid som vi har på fibernettet vårt, forteller Pedersen.

Først i Europa
Salgssjef Åge Saxlund i Ericsson sier til Telecom Revy at utstyret som heter Mini-link BAS er utviklet og produsert i Milano og Gøteborg, og nå klart for verdensmarkedet med ElTele som er de første som tar systemet kommersielt i bruk.

– ElTele Østs trådløse tilbud i Oslo er den første europeiske bruk av dette punkt- til multipunkt-utstyret i Europa, forteller Saxlund stolt. Han legger ikke skjul på at Ericsson forventer seg stor interesse for produktet på verdensmarkedet.

Fordelene med et trådløst tilbud med høy kapasitet til bedrifter er åpenbare i store byer, der det dels er dyrt og dels er umulig å grave ned fiberkabler. Oslo er intet unntak, men det er neppe tvil om at produktet, som gjør det mulig å tilby opp til 30 megabit/s overføringskapasitet vil gjøre det lettere og billigere å tilby bredbånd i eksempelvis storbyene i Europa. Der fins mange verneverdige bygg og gater.

Årsaken til at ElTele kunne ta sjansen på å inngå kontrakt med Ericsson om utstyret, var ikke bare gambling. Det Tele Danmark-eide selskapet hadde fra før en konsesjon for punkt-til-punkt-samband i 26 gigahertz-båndet.

– Det er ikke så mange som har lagt merke til det, men Post- og teletilsynet åpnet i fjor for at vi kunne benytte de eksisterende konsesjonene også til punkt-til-multipunkt-forbindelser. Dette ga oss rom for å få testet utstyret. Om vi ikke hadde fått konsesjon, kunne vi også benyttet de eksisterende frekvensene til kommersielle tilbud, men det ville blitt et svært begrenset omfang på tjenesten, sier Johnny Pedersen.

At tjenestene og de konkrete planene som ble en konsekvens av prosjektet hjalp ElTele Øst til å få tildelt frekvenser, er det liten tvil om. Post- og teletilsynet la ved tildelingen vekt på evnen til å gjennomføre prosjektene, så vel som hvor konkrete planene var.

At utstyret virker, har de lenge vært klar over. De testene som nå er i sluttfasen, handler om å se at det passer i ElTeles øvrige nettverk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse