datanerd liten

Annonse


Dyrt for norske surfere

datanerd liten– Norge risikerer handelslekkasje til Sverige også på dette området, sier nestleder Nils Petter Sundby i Den norske dataforening (DND) til Newswire.

Han tror imidlertid de nye tallene kan føre til at norske leverandører blir tvunget til å gjøre noe med prisene.

Prissammenligning
I mars 2000 koster det 63 dollar å surfe 40 timer på Internett i Norge. I Sverige er prisen bare 42 dollar, mens tyrkerne slipper unna med 20 dollar. Aller dyrest er Japan, hvor en må ut med hele 84 dollar. Polen ligger så vidt over Norge, med 68 dollar.

Målingen legger sammen kostnadene for telefonabonnement, tellerskritt og abonnement hos Internettleverandør. I alle land er prisene til det ledende leverandørselskapet brukt.

Annonse
Svekker konkurransekraft?
– E-handel og Internett er blant de fremste satsingsområdene framover. I et internasjonalt marked er den høye prisen en kraftig konkurransehemmer for norske bedrifter, sier Sundby.

Han mener det er særlig betenkelig at Sverige har langt lavere kostnader på nettbruk enn Norge.

– Det er et minstekrav at vi kommer ned på nivå med våre nordiske naboland, sier Sundby.

Overrasker Telenor
Telenor Nextra er landets største Internettaktør. Kommunikasjonsdirektør Arne Cartridge er overrasket over resultatet.

– Vi stiller oss undrende til at Norge viser seg så dyrt. Ut fra den informasjon vi har hatt til nå, trodde vi Norge befant seg et sted midt på treet, sier Cartridge. Han vedgår at det vil være klart konkurransehemmende for Norge å ha svært høye priser på Internett, og lover å se nærmere på forholdet.

Pressgruppe
– Den nye regjeringen har allerede vist ansvar for it-politikken. Jeg håper på et initiativ for å få ned prisene. Men selvsagt er dette først og fremst noe Telenor og de andre leverandørene må ta konsekvensen av, sier Nils Petter Sundby.

I en rekke OECD-land, blant dem Belgia, Sveits og Italia, er selve Internett-abonnementet gratis. Kundene betaler bare for bruk av linje og tellerskritt. Sundby tror en slik løsning kan gi lavere priser også i Norge.

Den norske dataforening samler norsk it-bransje til sitt landsmøte, som starter fredag. Spørsmålet om bransjevilkårene her i landet står på dagsordenen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse