Bezoz, Jeff -  Amazon

Annonse


Lavtlønnet Amazon-sjef

Bezoz, Jeff -  AmazonJeff Bezos er styreformann og leder for Amazon. I fjor hadde han en årslønn på 687 000 kroner, det samme som i 1998. Han har ikke fått utbetalt bonus på flere år.

Lønnen er i snaueste laget for å betale husleien i Amazons hjemby Seattle, og slett ikke nok i rådyre Silicon Valley.

Bezos eier 33,6 prosent av aksjene i Amazon, som for tiden er verdsatt til 62 milliarder kroner.

1,5 milliarder i minus, i kvartalet
I likhet med mange andre nettselskaper, sliter Amazon med inntjeningen. Selv om boksalget gikk med overskudd i siste kvartal i fjor, hadde e-handelsgiganten et underskudd på over 1,5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det var mer enn forventet.

Annonse
En dollar i årslønn
Bezos får likevel bedre betalt enn den tidligere Netscape-sjefen James Barksdale og Apple-sjefen Steve Jobs.

Barksdale hevet 1 dollar i årslønn, da han jobbet i Netscape i 1997. Han har likevel penger i fleng, og bygger seg nå en 600-fots seilbåt!

Lav lønn, heftige frynser
Steve Jobs mottar også bare 1 dollar i årslønn for å løfte Apple Computer til fordums høyder.

Styret lot ham nylig kjøpe 10 millioner aksjer. Dessuten ga de Jobs en Gulfstream privatjet og tilbød seg å betale skatten hans.
Disse frynsegodene er verdsatt til 750 millioner kroner.

Det varer nok heller ikke lenge før verdien av aksjeposten passerer en milliard dollar, eller 8,4 milliarder kroner.

IBM og Compaq
Andre amerikanske toppsjefer får penger til husleia ved en kombinasjon av opsjoner og høy lønn. IBM-sjefen Louis Gerstner hevet i fjor 16,8 millioner kroner i lønn, og fikk dessuten en bonus på 60,5 millioner kroner.

Compaq-sjefen Michael Capellas fikk 7,1 millioner i lønn, pluss bonus på 8,4 millioner kroner, samt aksjeopsjoner verdt mange millioner.

25 millioner i overgangssum
Til og med Jeff Bezos’ sjefskolleger får bedre betalt enn toppsjefen. Richard Dalzell som er sjef for Amazons informasjonssystemer, tjente i fjor 1,7 millioner kroner og fikk 500 000 aksjeopsjoner.

Bezos høyre hånd Joseph Galli, fikk 25 millioner kroner i ”overgangssum” da han sluttet i Black & Decker, pluss 256 000 kroner i flyttegodtgjørelse. I tillegg mottok han i fjor 857 000 kroner i lønn og 3,9 millioner aksjeopsjoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse