Deskill

Annonse


Satellitter i styrt styrt

DeskillIridium skulle bli et verdensomspennende nettverk for trådløs telefoni.
– Galt produkt, til gal tid, til gal pris, kommenterer en analytiker overfor telegrambyrået Reuters.

Telegrambyrået mener at mulighetene er svært store for at satellittene nå vil bli tatt ut av bruk, og fjernet fra rommet.

Langvarig krise
I august i fjor ba Iridium om beskyttelse mot sine kreditorer. Selskapet har gjort utallige forsøk på å finne nye investorer. Motorola – den største eieren i Iridium med vel 11 prosent av aksjene – vil ikke kaste gode penger etter dårlige. Dersom ikke en ukjent investor dukker opp i siste minutt går Iridium konkurs fredag.

Går nedover
En talsmann for Motorola sier at det er for tidlig å avgjøre hva som skal skje med satellittene.

Annonse
– Å “dytte” satellittene inn i en ny bane som gjør at de brenner opp over ubebodde områder er relativt enkelt, sier George Levin ved det nasjonale forskningsrådet. Han leder styret i avdelingen for aeronautikk og romfart. Levin skal ha hatt ansvaret for å bli kvitt den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs “romsøppel”.

Satellittene veier hver 662 kilo, og kan styres inn i nye baner. Resultatet vil bli at de styrter inn i atmosfæren og ender opp som eksklusivt fyrverkeri.

Iridium skal ha vel 3.000 abonnenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Men Pentagon ønsker ikke å overta satellittene.

Kostnadene for å sende opp satellittene vurderes for å ligge mellom fem og sju milliarder dollar, eller mellom vel 42 og 59 milliarder norske kroner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse