RealJukebox

Annonse


Rå kamp om musikk-filer

RealJukeboxRealNetworks, og til sammen 70 Internett-selskaper med Yahoo i spissen, har nå gått med på å lisensiere lydformatet Windows Media.

Derved kan RealNetworks integrere støtte for Microsoft-formatet i avspilleren RealPlayer og jukeboks-programmet RealJukebox.

Microsoft kan på sin side integrere støtte for Real-formatet i Windows Media Player.

85 prosents markedsandel
For åtte måneder siden behersket RealNetworks 85 prosent av markedet for lydfiler som formidles kontinuerlig via Internet (streaming audio).

Annonse
Microsoft kjører stadig mer aggressivt for å kapre en større del av det voksende markedet for tale, musikk og video. Å konkurrere med programvarekjempen i Redmond, Seattle, er ingen lett oppgave.

Ufine forretningsmetoder?
Microsoft har tidligere blitt anklaget for ufine forretningsmetoder: I juli 1998 sa RealNetworks-sjefen Rob Glaser at Microsofts Windows Media Player kunne ødelegge RealPlayer.
Litt senere påsto en Apple-sjef at Microsoft saboterte deres medieavspiller QuickTime. Senere viste det seg at det var G2-avspilleren fra RealNetworks som skapte problemer.

Hvem vinner?
Analytikerne er imidlertid uenige om hvem som vil vinne mest på lisensavtalen. Noen mener at avtalen svekker RealNetworks.

RealPlayer er nødt til å støtte Windows Media slik at innholdsleverandørene kan nøye seg med å levere materialet i ett format, og for at brukerne kan få tilgang uansett hvilken avspiller de bruker.

– Microsoft er desperate
RealNetworks påstår at det er Microsoft som er desperate:
– Vi har bare lisensiert retten til å støtte Windows Media og kopieringsbeskyttelsen DMA (Digital Rights Management). Det har ikke noe å gjøre med konkurransen mellom RealPlayer og Windows Media Player, sier en talsmann for selskapet.

Tullete av Microsoft
– Det er tullete av Microsoft å påstå at avtalen styrker posisjonen til Windows Media Player. RealPlayer blir nå et mer universelt produkt med støtte for Windows Media og åtte andre formater, sier en talsmann for RealNetworks.

Selskapet er i ferd med å forvandle seg fra å være en ren programvareleverandør, til å bli et nettsted for underholdning med portalen Real.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse