datatyveri /hacker

Annonse


Stjålet server til utleie

datatyveri /hackerSpørsmålet Øyvind Skjellin i Skjellin Data stiller er om plass på servere leies ut og brukes uten administrators eller eiers viten.

Flere tilfeller?
– Det er mange rykter og indisier på at nettservere er angrepet uten at administrator kjenner til dette. Det betyr at hackere senere har tilgang til disse serverne når de skal misbruke ressursene. De bruker sjelden egne maskiner til dette, sier Øyvind Skjellin

Datainnbruddet er anmeldt til Økokrim. Det ble samme dag meldt til Militærpolitiet på Akershus. Spesialetterforsker Svein Willassen i Økokrim bekrefter anmeldelsen. Et selskap i Stavanger står også bak anmeldelsen.

Økokrim fikk utskrifter
Tirsdag fikk Økokrim utskrifter fra IRC og logger fra nettserveren som ble cracket.

Annonse
– Selve angrepet klarte hackerne å skjule. Men vi har fått tak i noen spor. Når jeg så får e-post og telefoner om at den og den personen tok nettserveren reagerte jeg, sier Øyvind Skjelling.

– Personer som står bak slike angrep har gode kunnskaper med det de driver med, og klarer å slette alle spor etter seg. De sletter ikke bare hele loggen, de går inn i selve loggene og sletter spor. Det som vi stusset over var at vedkommende skrøt av det de hadde gjort både under og etter angrepet, sier Skjellin.

Tøft for lite firma
Skjellin Data er et enkeltmannsforetak under oppbygging.

– Jeg har lagt mye jobb og ikke minst penger i drømmen om eget firma. I høst fikk jeg en gullsjanse, og fikk en god avtale på en fastlinje. Etter januar begynte kunder å strømme til. Jeg frykter at vårt gode rykte er svekket etter at vi har vært utsatt for disse angrepene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse