Annonse


En lomme-PC som virker!

Det begynner å bli en stund siden HP-Jornada 680 kom på markedet. Men maskinen fortsetter å imponere, kanskje først og fremst fordi konkurrentene åpenbart nøler med å komme etter…

Liten og nett

Jornada 680 veier i underkant av et halvt kilo, og kan enkelt og greit smettes ned i en veske eller en jakkelomme. Dermed kan du ta med deg de fleste arbeidsoppgavene du jobber med fra kontorpulten og ut i den store verden. Men PDA-markedet har fortsatt et stort potensial for forbedringer, og det gjelder også for Jornada 680.

Det oppladbare batteriet varer i 6 til 8 timer. Det er først og fremst skjermen som trekker strøm, og her har du mulighet til selv å justere kontrast og lysstyrke. Innendørs fungerer dette utmerket, men å bruke maskinen mens du sitter og nyter en cappuccino på fortauskafeen kan du bare glemme, i alle fall så lenge solen skinner….

Annonse
Med tastatur

Mange av PDA-produsentene har valgt å kutte ut modellene med tastatur. På Jornada 680 finner du et fullverdig qwerty-tastatur, krympet ned til 76% av standard størrelse. Det gjør det fullt mulig å skrive på maskinen, men til å begynne med må du nok regne med en del dobbeltasting.

Jornada 680 har en skjerm med 640 x 240 punkter og mulighet for over 65.000 farger. I praksis betyr dette at skjermen er behagelig å se på, og lagrer du bilder på CompactFlash er det ingen ting som hindrer deg i å ta flere fotoalbum med deg i lomma.

Proff Windows

HP har valgt å bruke proffutgaven av Windows CE på denne maskinen. Det gir et brukergrensesnitt som er tilnærmet likt det du kjenner fra Windows 95 og 98. Du kan i denne versjonen gå ut av programmene ved å taste X-en oppe i det høyre hjørnet, noe du må langt ned i undermenyene for å gjøre på standardutgaven.

Proffversjonen har også en oppgavelinje som fungerer på samme måte som i Windows, i tillegg til en snarvei som sender deg direkte til “skrivebordet”.

Ingen racer

HP Jornada 680 har innebygd modem som gjør det mulig å surfe på Internett. Minibrowseren støtter frames, og det følger med en ledning du kan plugge rett i veggen. Dermed har du alt du trenger for å surfe til lokaltakst.

Prosessoren i 680 er imidlertid ingen racer, så selv om modemet er raskt bruker maskinen mye tid før nettsiden er oppe på skjermen. Nå er jo noe av vitsen med slike maskiner at du skal kunne operere uavhengig av telefonkontakter og støpsler.

Å kople opp maskinen via mobiltelefon er en smal sak, men akter du å surfe mobilt er det en forutsetning at du har fet lommebok og svart belte i tålmodighet.

Pocketutgaver

I tillegg til internettbrowseren finner du pocketutgaver av kjente programmer som Word, Excel, Powerpoint og Access. Disse programmene fungerer helt utmerket, til tross for at de er noe enklere enn fullversjonene for PC. Skuffelsen er Pocket Powerpoint, der du ikke har mulighet for å redigere annet enn forsiden.

Lyden i den innebygde høytaleren er også skuffende. Det hjelper lite at maskinen har diktafonfunksjon, når det er tilnærmet klin umulig å høre hva du har sagt. Løsningen blir å overføre lydfilen til PC-en og spille den av der.

Artig leketøy

Min konklusjon blir at Jornada 680 er mer enn et artig leketøy. Den enkle tilkoblingen til PC gjør at du faktisk kan gjøre kontoret mobilt. Fargeskjerm er lekkert, og det er ingen tvil om at maskinen er tiltalende. Men noen fast følgesvenn på innerlomma blir den aldri. Til det er den for tung og klumpete.

Prisen er også i stiveste laget. Med en prislapp på rundt 8.000 kroner er den noe av det dyreste du kan skaffe deg av utstyr i denne klassen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse