Annonse


Fremtidens mobiltelefoner

Mobilt Internett er stikkordet for det som har skjedd på mobilfronten det siste halvåret. Interessen rundt WAP (Wireless Application Protocol) er så stor at de som virkelig ønsker å være med på mobilkjøret har betalt bortimot 20.000 kroner for å få sitte i førersetet, ved å kjøpe de første WAP-telefonene..

Bare begynnelsen

I løpet av de neste årene vil sannsynligvis den gode, gamle mobiltelefonen – den som er beregnet for tale og tekstmeldinger – bli mindre og mindre synlig. I stedet vil vi se såkalte smartphones.

Smarte mobiltelefoner som har det aller meste, som for eksempel kalender og adressebok. Ingen mobilprodusenter tør utelate WAP i sine kommende telefoner. Smarte telefoner kommer helt sikkert også til å ha Internett- og e-postfunksjon.

Annonse


Flere kommunikatorer

Nokia har høstet mange lovord for sin Communicator – en mobiltelefon med tastatur og mulighet for e-post. Det er en smart telefon som har det meste en proffbruker av mobil kommunikasjon har behov for. Det vil ikke forundre oss om flere produsenter kommer til å kopiere Nokias kommunikatorløsning.

Vi vil nok også se enkelte Palm-kopier på markedet i årene som kommer – sannsynligvis med innebygd telefon på et eller annet vis.

Med tastatur?

Den neste generasjon mobiltelefoner kommer i større grad enn vi har sett så langt også til å ha berøringsskjerm, og i noen tilfeller også komme med tastatur som man bretter ut. Ericsson har blant annet vist bilder av hvordan de tenker seg en slik løsning i årene som kommer.

Slike nye tastatur- og berøringsskjermløsninger vil gjøre telefonen mer brukervennlig, men helt sikkert en del større.

I og med den raske utviklingen av Bluetooth kommer trådløs kommunikasjon mellom mobiltelefonen og øreproppen til å bli mer diskret, noe proffbrukeren nok setter pris på.

Også vanlige mobiler

Selv om mobilt Internett kommer med stormskritt, vil det i hvert fall i de nærmeste årene fortsatt være vanlige mobiltelefoner å få kjøpt, kanskje til og med uten WAP-mulighet.

Designmessig vil man neppe se de store omveltningene. Det er likevel grunn til å tro at ny teknologi også vil bidra til at tale- og teksttelefonen vil bli mindre, og ikke minst lettere.

Enda mindre

Blant andre Philips har utviklet en ny type antenne som gjør det mulig å bygge den inn i mobile terminaler – UTEN at signalene blir dårligere.

Mobilprodusentene jobber på spreng for å finne løsninger som bidrar til at for eksempel mobiltelefoner kan designes slik de ønsker. En innebygd antenne vil gjøre mobiltelefonen enda mindre – om mulig. Sannsynligvis vil telefonene også bli lettere.

Men som Mads Eriksen i Nokia Mobile Phones Skandinavia sier det: – Det er vanskelig å si hvor små mobiltelefonene vil bli. Når folk slutter å kjøpe dem fordi de er for små, behøver vi ikke lage dem mindre.

En mobil for hvert segment

Når produsenten går i tenkeboksen for å finne ut hvordan de skal designe neste telefon legger de vekt på livsstil, holdninger og interesser. Det blir mer og mer viktig å lage telefoner som er tilpasset de ulike segmentene.

Tale- og teksttelefonen kommer nok til å bli presentert i mange forskjellig (skrikende) farger og passer utmerket til ungdom som higer etter oppmerksomhet. Mens profftelefonen kommer i en mer diskret fremtoning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse