Annonse


Telenor i sør-afrikansk rot

Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor er stadig optimist når det gjelder tildelingen av lisens for å bygge Sør-Afrikas tredje mobilnett.

– Vi mener fortsatt vårt tilbud er det beste, og har godt håp om valget til sist skal gå i vår favør, sier

Sti av skandaler
Omdømmet til regulatøren Satra er skadet, skriver den sør-afrikanske nyhetstjenesten News24.

– Avgjørelsen i seg selv kan ha vært utmerket, hvis ikke Satra, som regulerer telemarkedet, hadde slept seg gjennom en hengemyr av skandaler, bestilt – og deretter forkastet dyre kunsulentrapporter, og til slutt valgt en leverandør som har nærmest ingen erfaring med mobil telekommunikasjon, skriver News24.

Annonse
Cell C skal angivelig bare ha satt opp 50 basestasjoner i Saudi-Arabia. Konsortiet ledes av en tidligere libanesisk statsminister, og har saudi-arabisk støtte.

Hard kritikk
– En ting er å bli slått i en rettferdig kamp, men det er en helt annen sak å bli slått på grunn av juks, sa Telias Lenart Broman til Reuters.

– Ved ethvert anbud vil det være leverandører som mener at prosessen ikke var rettferdig. Men i dette tilfellet ser det ut til å være noe grunnlag for klagen, sier analytikeren Johan Augustyn, ved BOE Securities til Reuters.

Ville unngå påstander om korrupsjon
Anbefalingen av Cell C kom kort etter at Satras sjef Nape Maepa trakk seg. For om lag ett års tid siden var deg også påstander om korrupsjon hos teleregulatøren. Satra hadde ikke gjort noe lovstridig, men det ble avdekket forbindelser mellom Maepa og ett av konsortiene.

Maepa sa at han trakk seg før avgjørelsen for å unngå beskyldninger om at motstridende interesser påvirket avgjørelsen.

Liberalisering av skandaler
– Vi har problemer med lisenser, med deregulering av markedet, med interkonnektavtaler. Om ikke Satra endrer praksis, så blir resultatet så dårlig at de heller bør fortelle (det statlige selskapet) Telekom at de kan fortsette med sitt monopol, sier en analytiker som forlangte anonymitet til nyhetstjenesten News24.

I følge Aftenposten omtaler en av de impliserte prosessen som ”manusutkast til en scinece fiction-film”.

Den sørafrikanske riksrevisjonen er blitt bedt om å etterforske seks av rådsmedlemmene etter påstander om korrupsjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse