CeBitmobil

Annonse


Mobilitet over alt

CeBitmobilFor nå skal mobilt Internett og mobildata ut av kontoret og ut på gata, ut på restauranter og inn i våre hjem. Og produktene vi skal kjøpe står i kø for å nå butikkhyllene.

Mobil-Symfoni
Allerede dagen før CeBIT 2000 åpnet ble tonene slått an i symfonien av lanseringer innen mobilt Internett.

Det noe ukjente tyske selskapet “More Magic Software” fikk æren av å åpne rekken av pressekonferansen under temaet: ”mobile e-commerce and more: WAP og Web content…”. Sagt på norsk: Mobil e-handel og mer: Mobilt Internett og innhold på nett…

Dette sier egentlig det mest om hva som de 7.800 utstillerne fokuserte på udner CeBIT i år.

Annonse


Telekom størst
Aktørene innen fellesbetegnelsen ”telekommunikasjon” er la beslag på flest utstillingsvadratmeter av alle. Hele 7 av 28 haller handler om telekom – i tillegg kom også en par teltområder som de største aktørene hadde tatt i bruk.

Men telekommunikasjon er ikke lenger en særlig god betegnelsen for hva disse utstillerne har å fare med. For på disse standene handlet det mest om å vise fram produkter, både terminaler og infrastruktur, som støttet opp om mobilt Internett og WAP (Wireless Application protocol).

Her var det alt fra det var lommedatamaskiner (med mobil innebygd), mobiltelefoner (med Internett) eller andre mer eller mindre nyttige elektroniske dingser for det digitale og mobile menneske.

Røffe WAP-telefoner
Mobiltelefonprodusentene havnet i ren kappestrid om hvem som kunne lansere flest WAP-telefoner under CeBIT. En ny trend var også de såkalte røffe mobiltelefonene, de lett gummipolstrete mobilene som tåler både støt og vannsprut. Disse er myntet på mobilbrukere med en såkalt aktiv livsstil.

Men datahastigheten i GSM-nettene er ennå en bremse på utviklingen av den mobile Internett-bruken. Riktignok forvetens de nye WAP-telefonene å skape fortsatt vekst i mobilmarkedet. Men med raskere datahastigheter forventes det at vekstkurven for mobil Internett skal vokse bratt oppover mot slutten av året.

Nokia lanserte som første selskap en raskere mobiltelefon med sin Nokia 6210 – datahastigheter basert på HSCSD (High Speed Circuit Switched Data).

Andre mobilprodusenter valgte å fokusere på de enda raskere GPRS-telefonene (General Packet Radio Service). Motorola er modigst, og lover allerede sin modell på markedet i 3. kvartal i år. De fleste andre kommer med årsskiftet eller til neste år.

Alle med alle
Folk flest kan imidlertid bli litt forvirret over hvem som er konkurrenter og hvem som er samarbeidspartnere. På det ene området kan selskaper være bitre fiender, men de på andre områder er beste alliansepartnere. Og bak i kulissene samarbeider eksempelvis mobilgigantene Nokia og Ericsson mer enn noen av dem vil innrømme.

Interessant er det også at de store samarbeidsorganisasjonen er med på å pløye marken for mobilt Internett.

Symbian visste livstegn med lansere en ny standard for lommedatamaskiner som skal ta luven både fra markedslederen Palm og fra PocketPC (tidligere Windows CE). Trådsløs overføring via Bluetooth ble lansert for to år siden, men ennå er det ingen produkter på markedet – bare demonstrasjonsmodeller på messestander.

På selskapsnivået har eksempelvis Ericsson har gått sammen med Casio for å få en lommedatamaskin med mobiltelefon innebygd på markedet. Ryktene vil ha det til at Psion får hjelp av Motorola for å lage et tilsvarende produkt. Nokia vil i år fornye sin Communcatior 9110 med WAP-leser.

Men så gjenstår det å se om de lanseringskåte teknologiselskapene også klarer å innfri på leveringssiden. Når det gjelder mobilt Internett basert på WAP har vi foreløpig bare fått to produkter i hyllene – Nokia 7110 og Ericsson MC218.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse