Annonse


Snakk med Palm-en din

Hos IBM jobber 2.500 forskere med taleteknologi under ledelse av W.S. “Ozzie” Osborne.

Forrige uke, under IBMs Speech Fair i San Jose, California, viste han fram forskjellige prototyper. IBM selger Palm-er under sitt eget merke IBM WorkPad.

– Etter hvert som håndholdte apparater overtar for PC-ene, blir talestyring integrert, mener Osborne. – Apparatene krymper, men fingrene forblir like store. Derfor er tastatur uegnet.

Annonse


VoiceXML

Ericsson leverer forlengst mobiltelefoner med talestyring. – Mobiltelefonen er en ekstrem tynn klient, sier Osborne.

Med den nye VoiceXML-teknologien kan du få aksess til innholdet på nettsidene ved f.eks. å spørre nettbanken: – Hva er saldoen min? VoiceXML er basert på Enterprise Java Beans.

Talestyrt Palm

IBM er med det første klar til å levere en talegjenkjenningsmodul for Palm. Prototypen som ble vist fram i San Jose, inneholder mikrofon, høyttaler, ørepluggkontakt, 4 MB minne (eller mikroharddisken IBM Microdrive med 340 MB kapasitet), og en egen prosessor med tilstrekkelig datakraft til å behandle talegjenkjenning og diktat. Modulen tilkobles under Palm-en.

Dikterer e-post

Talegjenkjenningsmodulen bruker applikasjonen IBM Personal Speech Assistant. Med den kan du diktere e-postmeldinger, og finne fram til oppføringer i Palm-ens adressebok og kalender.

Talegjenkjenning er svært følsomt ovenfor bakgrunnsstøy, men programvaren kan til en viss grad kompensere for dette.

Snakk med brusautomaten

Under sommer-OL i Sydney, Australia, planlegger IBM å vise fram en prototyp på en brusautomat, der du kan bestille Cola og Fanta ved å snakke til automaten. Hvis du spør pent, kan den til og med fortelle om flaskene er tilstrekkelig kalde.

I 1950-årene ble brusautomater markedsført ved hjel av poserende pinuper. Nå er det talestyring som gjelder.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse