Annonse


Dømmer WAP nord og ned

Markedet for WAP-teknologien, som kobler mobiltelefoner til Internett, er ikke-eksisterende, hevder Ericsson-sjef Kurt Hellström. Ericsson og andre mobilprodusenter er blitt skarpt kritisert for å være forsiktig i satsingen på WAP-telefoner.

– Vi kan sette ut telefoner i butikker i dag, men det vil vi ikke, sa Hellström på CeBIT-messen i Hannover torsdag. Ifølge Hellström er mangelen på WAP-tjenester og den trege overføringen av data Ericssons største ankepunkt ved teknologien.

Venter på GPRS

Hellström hevder at markedet ikke vil ta av før den nye teknologien GPRS (General Packet Radio System) er på plass. GPRS skal dramatisk øke hastigheten for mobil overføring av data og gir mobilbrukerne muligheten til alltid å være på nettet.

Annonse
– Jeg er ikke tålmodig nok til å vente på data med den eksisterende hastigheten, sier Hellström.

Uenighet om WAP

Men analytikere er ikke like sikker på om det er infrastrukturen det er noe galt med.

– Jeg tror rett og slett at Ericsson ikke har maktet å levere WAP-telefoner i store nok kvanta. De har bebudet nye telefoner som skal lanseres i tredje kvartal, men det er veldig sent. Ericsson dysser ned WAP fordi de tror de har teten innen GPRS-utvikling. De forsøker å ta luven av WAP og fokusere på GPRS, sier Falk Muller-Veerse, europeisk forskningssjef ved investeringsbanken Durlacher, til Financial Times.

Taper andeler

Ericsson taper stadig markedsandeler til finske Nokia, som satser hardt på WAP og har annonsert flere nye telefoner under CeBIT. Ericssons marked økte 15 prosent i 1999 – noe som er kraftig bak markedsleder Nokias 97,7 prosent.

Nokia kontrollerer nå 26,9 prosent av markedet, mot Ericssons 10,5, viser tall fra Gartner Groups Dataquest.

HVA MENER DU?

Hvem tror du har rett her? Har Ericsson rett i at det ikke er noe WAP-markedet å snakke om, eller er det bare en unnskyldning i forhold til at de vil vente på GPRS? Og tror du markedsandelene til Ericsson vil øke eller minke i forhold til dette? Send dine synspunkter til [email protected]

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse