Arnt Sommerlund

Annonse


Opera med tidenes avtale

Arnt Sommerlund

For med introduksjonen av Opera som browser i den nye Screen Phone HS210 fra Ericsson har selskapet fått i stand et strategisk samarbeid med et selskap de gjerne vil ”assosieres med”.

– Det kan man nok si, sa Tetzchner på spørsmål om dette var den viktigste avtalen Opera hadde inngått med tanke på strategisk mål.

Danket ut gigantene
Avtalen går ut på at Ericsson har kjøpt et visst antall lisenser av Opera som skal benyttes som browser i den nye Screen Phone HS210. Telefonen, som gir deg muligheten til å surfe, skrive mail, spille, ringe og en del annet, benytter Linux som OS, og det er Linux-browseren til Opera som skal benyttes.

Annonse
Ericsson inngikk i fjor et samarbeid med Microsoft, men Opera danket ut både Internet Explorer og Netscape Communicator fordi det er en liten og rask nettleser.

– Vi var nødt til å ha en kompakt og rask nettleser og etter et intensivt søk falt valget på norske Opera. Det er også moro at det er et norsk selskap som ble valgt, sier Björn Krylander, vice precident og general manager, Ericsson Home Communications AB.

Neste år
Den nye multitelefonen fra Ericsson vil ikke komme på markedet før i første kvartal neste år, og da først i en engelskspråklig variant myntet på det amerikanske markedet.

Prisen ville ikke Ericsson ut med, da den beror på en mengde faktorer, som blant annet eventuelle avtaler med ISP-er. Det eneste vi fikk vite var at den ville ligge et sted mellom 200 og 1.000 amerikanske dollar (henholdsvis 1.600 og 8000 kroner), men de innrømte også at den øverste prisen ville ligge over det folk er villig til å betale for en slik enhet.

Etter hvert vil det også komme versjoner med andre språk, sannsynligvis like mange varianter/språk som i dagens mobiltelefoner, ifølge Björn Krylander i Ericsson.

Til Asia?
Opera, som har divisjoner i både USA og Norge, har også tenkt tanken om å komme inn på det gigantiske markedet i Asia, men er ikke helt der ennå.

– Det asiatiske markedet er kjempeviktig for oss, men vi har hittil hatt begrenset med ressurser. Nå har vi imidlertid blant annet hentet inn ny kapital, sier Lars Frelsoey i Opera til ITavisen.

Default i Linux
Men dette samarbeidet betyr ikke at Opera gir opp desktop-markedet. Det norske selskapet skal også levere browsere til Windows og Macintosh, og de er i samtaler for å få Opera som default browser på Linux.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse