Annonse


Ericsson forvirrer om WAP

Ericssons toppsjef proklamerte stolt torsdag på verdens største IT-messe, CeBIT, at det mobile Internett er her nå. Han lanserte to nye mobiler, hvorav en med WAP.

Venter på produktene
Dermed har Ericsson totalt har lansert fire WAP-terminaler: R320s, R380, MC218 og den nye A2618 (se egen sak). Nokia har også lansert fire (7110, 6210, 6250 og 9110i) – men bare 7110 er på markedet og riktignok ennå i et lite volum).

Men selv om Ericsson har kule produkter på lager, klarer de likevel ikke å telefonene ut til sine kunder. Nå er det i rettferdighetens navn ikke unikt, erkerivalene Nokia og Motorola sliter med å få sine WAP-produkter ut på markedet. Og de og prater om mobilt Internett til deres publikum blir våte i øyekroken.

Markedet mangler
Et av de over 200 journalistene som var tilstede på Ericssons pressekonferanse torsdag stilte spørsmålet alle lurte på: Hvor er telefonene?

Annonse
Kurt Hellström svarte noe retorisk?

– Jeg vil svare med å spørre: Hvor er markedet? Vi vil ikke lansere produkter som det ikke finnes tjenester for, sa Hellström.

Og da måtte nesten neste naturlig spørsmål komme fra salen: En journalist tok ordet og sa: – Jeg er litt forvirret. Først sier dere at mobilt Internett er her nå, og så sier spør dere selv ”hvor er markedet” – hva mener dere egentlig?

Her trengte Hellström hjelp fra sine kollegaer for å svare på spørsmålet.

– Det er mange deler som skal spille sammen – både nettverk, mobiltelefoner og tjenester. Eksempelvis har Japan har hatt suksess med iNode (red. anmerkn.: en WAP-tjeneste hos DoCoMo). De har fire millioner brukere, og dette tallet øker daglig. De har både system og mobiltelefoner tilgjengelig. Men viktigst av alt: De har en stor flora av nyttige tjenester. Dette mangler ennå i store deler av Europa, sa en av Ericssons representanter.

Hva med Norge da?
Men hva med Norge da? Vi har over 2,5 millioner mobilbrukere, der opp mot 400.000 av disse kan komme til å kjøpe en ny mobiltelefon i år – og de skal ha en WAP-telefon.

Er ikke dette markedet stort nok?

– Vel, det er ikke det. Vi skal være ute på markedet med R320s i mars/april –1. kvartal, sier visepresident Jan Wäreby i Ericsson Consumer Products til Wapland.no.

Men er det slik at dere har problemer med å få nok komponenter til å bygge mobiltelefonene – eller er det en annen forklaring på hvorfor telefonen uteblir fra butikkhyllene?

– Det er sammensatt. Både mobilsystem, telefoner og tjenester skal fungerer sammen. Det har vist seg å ta tid, sier Wäreby.

Konkurrentene, Nokia, Motorola og Siemens, har riktignok slitt med de samme integreringsproblemene. Men nå gjenstår det bare å se hvem som vinner kappløpet fram til kundene.

Status er at Nokia leder på oppløpssiden, men Ericsson har utkvilte hester og kommer etter – hadde det ikke bare vært for at de lederne, som holder i tøylene, forvirrer markedet…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse