Annonse


Telenor gir 100.000 kroner

Telenors kulturpris ”Grenseløs kommunikasjon” går for 1999 til forfatter og filmregissør Torun Lian. Prisen er på 100.000 kroner og er tildelt for Lians allsidige kunstneriske virksomhet, melder Telenor.

En enstemmig jury framhever særlig Torun Lians kritikerroste film ”Bare skyer beveger stjernene” fra 1998. I sin begrunnelse sier juryen blant annet: ”Filmen har en utstråling av poesi, menneskekunnskap og allmenn visdom. Filmens tekniske muligheter og tekstens uttrykkspotensial er fremragende utnyttet til å skape frodige og tidløse omgivelser for et barn i sorg. Et stort filmkunstverk.”

Lovord
Torun Lian har fått mange lovord og har høstet stor applaus for sitt arbeid med film helt fra starten tidlig på åttitallet. Hun fikk Tarjei Vesaas-prisen for debutromanen ”Tre skuespill” fra 1988. Hennes gjennombrudd kom i 1989 med manuset til fjernsynsserien ”Frida”, som ble en rollefigur alle barn og unge identifiserte seg med. For denne fikk hun både Amanda og Prix Jeunesse i Munchen i 1990.

I 1991 kom oppfølgeren til ”Frida”: ”Frida og det urolige hjertet”, som fortsatt står som en av de beste barne/ungdomsserier som er laget i NRK. Etter dette oppsto det en ren Fridafeber. Den første romanen, ”Frida” ble utgitt i 1990 og året etter kom romanen og spillefilmen ”Frida med hjertet i hånden”. Filmen ble sett av 240.000, og gav Torun Lian enda flere priser, bl.a. hovedprisen på Nordische Filmtage i Lübeck og Amanda for beste film og manus.

Annonse


Mest kjent for
Torun Lian er nok likevel mest kjent for sin første spillefilm ”Bare skyer beveger stjernene” som kom i 1998. Ved siden av kortfilmen ”Det finnes noen som er mindre enn Anna” fra 1991, var dette hennes første film der hun var ansvarlig for både manus og regi. Filmen ble sett av 150.000.

Denne filmen gav for alvor Torun Lian et nordisk gjennombrudd, og enda flere priser: nok en Amanda, prisen for beste nordiske barnefilm under filmfestivalen på Island og Filmkritikerprisen. Kronen på verket var Ingmar Bergman- prisen som hun mottok i januar i år. For tiden er Torun Lian inne i en ny skriveperiode, i tillegg til at hun underviser i manuskriptutvikling ved Den norske Filmskolen og Statens studiesenter.

Telenors kulturpris ”Grenseløs kommunikasjon” deles hvert år ut til personer som har gjort en spesiell innsats for norsk kulturliv. Kulturprisen skal gå til skapende, utøvende eller formidlende virksomhet innen eller på tvers av flere kunstneriske uttrykksformer.

Prisen deles i år ut for femte gang og er på 100.000 kroner. Tidligere prisvinnere er skuespilleren Svein Tindberg, billedkunstneren Wenche Øyen, koreografen Kjersti Alveberg og sangeren og komponisten Kari Bremnes. Juryen har bestått av: Ellen Horn, Bjørn Kruse, Kirsten Røvig Håberg, Inge Eidsvåg og Oda Nesbye. Professor Leif Mæhle er juryens formann

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse