Linux-penger

Annonse


Linux i “Mac”-versjon

Linux-penger

The ”Fab four” jobber sammen igjen. Det er ikke The Beatles som skal gjenforenes. Derimot er det fire medlemmer av det opprinnelige teamet som laget Apples operativsystem MacIntosh, som nå arbeider med å gjøre Linux brukervennlig.

Andy Hertzfeld, Mike Boich, Susan Kare og Guy Tribble arbeidet sammen med Apples resirkulerte leder Steven Jobs tidlig på 80-tallet.

Vil ta skrivebordet
Gruppen ønsker nå å kombinere Apples styrke når det gjelder brukervennlighet, og lage et nytt grensesnitt for Linux. Det store målet er å gjøre Linux om til en direkte konkurrent med Windows i kampen om skrivebordet.

Annonse


Linux har hatt suksess om servermaskin. Ifølge markedsanalytikerne i IDC drives 25 prosent av servere i USA av Linux – mot 38 prosent Windows. Men når det gjelder vanlige maskiner – desktop – så bruker bare fire prosent Linux.

Sommerglede
Det er dette utviklerne i selskapet Eazel vil gjøre noe med. Det optimistiske målet er å lage et operativsystem som er bedre enn dagens Windows. Allerede til sommeren kan en gratis versjon lastes ned fra Internett, om det går som planlagt.

Gnome
Eazel har inngått en allianse med en gruppe Linux-programmere som stod bak Gnome. KDE og Gnome er de to mest brukte grafiske skall for Linux. Eazel skal sørge for at ”utseende og følelsen” når det gjelder den nye Linux-versjonen, mens Gnome-utviklerne skal sørge for selve rørleggerarbeidet som skal til for å få alt til å fungere.

Konkurranse
Den mexicanske programmereren Miguel de Icaza er sentral i Gnome. Han vil selv vil konkurrere direkte med Microsoft. Han har startet sitt eget selskap – Helixcode – som skal konkurrere direkte med kontorpakken Office. Han er usikker på utsiktene for alliansen Gnome – Eazel.
– Jeg er ikke sikker på hvor sårbare Microsoft er, sier han til New York Times.

Totalt skal det nå være vel 140 forskjellige distributører av Linux. Eazel kan få problem med å skille seg ut i mengden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse