Annonse


Hvilken WAP er best?

Wapland har hatt muligheten til å prøve og å sammenligne de to telefonene. Men redaksjonen kunne ikke gjennomføre en full teknisk test av Ericsson R320s, siden testeksemplaret vi hadde i hende kun var en foreløpig utgave.

Når det gjelder Ericsson – se for deg en T28s som du i vanvare rev flipplokket av og rullet kjevlen over noen ganger! Da har du Ericssons nye WAP-telefon R320s.

Kandidatene
Det er veldig lite som skiller R320s fra T28s – bortsett fra WAP-funksjonen da, og det faktum at R320s også har kalender og innebygd modem.

WAP-telefonen har vel også en litt bedre menynavigering, som er nyttig spesielt når du skal navigere i kalenderen, men som nevnt ser det ikke ut til at Ericsson klarer å rive seg nevneverdig løs fra tidligere modeller når de setter seg ned for å designe nye telefoner. Forhåpentligvis har de en mening med det.

Annonse
Nokias 7110 er velkjent for de aller fleste. Siden finnene fikk leveringstrøbbel på høstparten i fjor har det vært skrevet flere hundre spaltemeter om telefonen.

Wapland har sett litt nærmere på forskjellene mellom disse to WAP-telefonene.

Rulleknapp
Nokia 7110 er utstyrt med en såkalt NaviRoller. Dette er en rulletast som gjør scrolling og valg i menyer mer brukervennlig enn tastene på de eldre modellene. Du kan bruke NaviRolleren til å velge i menyene også ved å klikke på den når du står i valgt meny.

Ulempen med NaviRolleren er at den kanskje går litt for raskt og at du dermed kan oppleve å gå forbi den menyen du hadde tenkt å velge.

Menytaster
Ericsson har fire menytaster som gir deg muligheten til å hoppe fra dag til dag i kalenderen. Ellers virker navigeringen på samme måte som på tidligere Ericsson-mobiler.

Når det gjelder selve menysystemet er Nokia overlegen, ikke bare Ericsson – men alle andre mobilprodusenter. 7110 har derfor det beste menysystemet av disse to WAP-telefonene.

Om du har beveget deg ned til siste alternativ i en Nokia-meny kan du fortsette scrollingen for å begynne på nytt. På R320 må du trykke deg gjennom alle de samme valgene du nettopp har passert for å komme til begynnelsen. Ikke akkurat lite irriterende.

Større skjerm
Skjermen på Ericsson R320s er betydelig større enn det man er vant med fra tidligere telefoner. R320s viser fem linjer i displayet. Det gjør menynavigeringen litt mer oversiktelig enn på tidligere telefoner.

Nokias 7110 er likevel ikke overraskende, mer brukervennlig enn Ericssons WAP-telefon. Vi har imidlertid erfart at de som har brukt Ericsson-telefoner trives beste med svenskenes meny, mens Nokia-brukere sverger til den finske mobilgiganten. Det er vel mer snakk om en smakssak.

7110 = flere tegn
7110-skjermen viser flere tegn og dermed mer tekst uten at du må scrolle, enn Ericssons telefon gjør. Det bidrar til enklere WAP-surfing med Nokia-telefonen. Dersom du ikke rører noen av tastene på Nokia 7110 forsvinner lyset i displayet etter 15 sekunder.Her har Ericsson vært smartere. I R320s lyser det i 25 sekunder hvis det ikke er noen aktivitet.

Like batteritider
Batteritiden på disse WAP-telefonene er stort sett like og ikke det minste imponerende, men setter du telefonen i profil Stille eller Møte slipper du i hvert fall å lade alt for ofte. Men da går du vel også glipp av en del samtaler. Batteritidene er likevel ikke bedre enn at du må lade en gang i døgnet om du skal være sikker på å ha nok strøm til enhver tid.

Gjør du mye bruk av tekstmeldinger har du mest nytte av Nokias WAP-telefon. Den har innebygd ordbok og mulighet for prediktiv tekst. Med prediktiv tekst trenger du færre tastetrykk enn normalt når du skriver SMS.

Enkelt å sette opp
På Nokia 7110 må du aktivere IR-porten hver gang du skal bruke den. Det slipper du på R320s. Nyttig spesielt ved oppkobling mot din bærbare datamaskin. Da slipper du å aktivere IR-porten hver gang du skal logge på for å sende en e-post, og ikke ønsker å være oppkoblet hele tiden. På Ericssons WAP-telefon er det også mulig å sette IR-porten slik at den stenger etter ti minutter.

Det gikk stort sett greit å sette opp telefonen for bruk mot de WAP-tjenestene som Telenor og NetCom tilbyr i dag. Nokia og Ericsson opplyser at du får hjelp i butikken til å sette opp telefonen mot WAP-tjenestene, om telefonen ikke allerede er konfigurert før du kjøper den.

Begrensning i minnet
Som WAP-telefon har Nokia sin største begrensning i forhold til minne sammenlignet med Ericssons WAP-telefon R320. Mens R320 har et minne på over 2.400 byte, har Nokia bare om lag 1.400 byte. For Nokia-brukere legger dette begrensninger på blant annet e-posttjenester.

Når du skal hente ned en e-post får du gjerne med mange parametere som tar plass. En annen svakhet er at man ikke kan taste inn URL’ene (Internett-adressene) uten å legge de inn som bokmerke. 7110 har bare mulighet for å lagre 15 bokmerker. R320 har mulighet for å lagre 25 bokmerker.

Nesten lik pris
Når det gjelder pris kan det se ut til at Ericsson er vinneren. R320s er riktignok ikke kommet i butikken ennå, men ifølge Ericsson kommer WAP-telefonen til å koste om lag 5.000 kroner. Dersom etterspørselen blir stor og svenskene ikke makter å levere nok telefoner kan du allikevel bli nødt til å betale en mye høyere pris for R320.

Ifølge Nokia koster 7110 omkring 6.000 kroner. Nå har jo også Nokia det samme problemet når det gjelder etterspørsel og leveranse, vi så faktisk telefonen annonsert til 17.000 kroner i den perioden da Nokia hadde størst problemer med å skaffe nok telefoner.

Hvis vi allikevel skal forholde oss til det produsentene opplyser får du altså Ericsson R320s for en tusenlapp mindre enn Nokia 7110.

Og vinneren er…
Men hva skal du velge? Det er ikke enkelt å svare på. Med de begrensede WAP-mulighetene som finnes i dag vil nok Nokia 7110 være det beste valget.

At telefonen bare har mulighet for lagring av 15 bokmerker spiller ikke så stor rolle. Det finnes jo knapt 15 tjenestetilbydere i dag. Nokia 7110 er den mest brukervennlige telefonen, og mulighetene som ligger i R320s og 7110 er så vidt like at det kan bli omtrent det samme.

Nokia 7110 er derfor Wapland sitt valg.

Men før du går i butikken for å kjøpe bør du stille deg selv følgende spørsmål: Hva skal jeg bruke telefonen til? Hva er det egentlig jeg har behov for?

Tekniske spesifikasjoner:
Ericsson R320s:

 • Lyttetid/standby (timer): 70 timer
 • Taletid (timer): 2 timer
 • Vekt (gr): 95 gram
 • Volum (ccm): 99,45cc
 • Funksjonalitet (tekn. finesser): Innebygd modem, IR-port og WAP. Tobåndstelefon.
 • Ekstrautstyr: Batteri: Ultra slim, Slim og High Capacity.
 • Ladere: For sigarett-tenneren i bilen, bordlader og reiselader.
 • Håndfritt: Portabel håndfri, håndfritt for bil og ekstern håndfri til bilsettet. Belteklips
 • Pris (kr): Om lag 5.000 kroner.

Nokia 7110

 • Lyttetid/standby (timer): 55t – 260t
 • Taletid (timer): 2t 30min – 4t 30min
 • Vekt (gr): 141 gram
 • Volum (ccm): 125cc
 • Funksjonalitet (tekn. finesser): Innebygd modem, IR-port og WAP. Tobåndstelefon.
 • Ekstrautstyr: Batteri: Lettvektsbatteri (900 mAh), standard (1000 mAh), standard (900 mAh), og maratonbatteri (1500 mAh)
 • Håndfritt (kan bruke håndfritt fra tidligere modeller). BæreveskeBilmonteringssett. Bordholder
 • Pris (kr): Om lag 6.000 kroner

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse