Annonse


Raskt hopp over høyhastighet

Det store temaet på GSM World var GPRS-teknologien.

Telenor har valgt å gå for HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), som har en teoretisk hastighet på oppmot 57,6 Kbps (4 x 14,4 Kbps).

Rett på ny standard
Men Telenor har bare så vidt rukket å lansere denne datatjenesten før resten av GSM-bransjen så å si avskriver HSCSD.

NetCom har, i godt selskap med resten av GSM-verdenen, valgt å gå rett på GPRS – som teoretisk kan gi opptil 170 Kbps (8 x 21,4 Kbps).

Mellomspillet HSCSD
For det ser ut til at bransjen oppfatter HSCSD kun som et mellomspill, og ikke egentlig et ekte bidrag til mobil Internett-tilgang.

– Vi har kjørt HSCSD for en stund allerede. Det gjør dataoverføring litt raskere – men det er også alt, sa markedsdirektør Jari Mielonen i finske Sonera på GSM World.

– HSCSD er her kun for et kortere intervall. Det gjør at vi mobiloperatører så snart som mulig må gjøre våre GPRS-nett klare for virkelig å realisere ideen om mobilt Internett, sa Mielonen.

Alltid pålogger
Bortsett fra større datahastighet, har GPRS et vesentlig fortrinn foran HSCSD: Førstnevnte er en alltid online-teknologi (pakkesvitsjet). Det betyr at du kun kommer til på betale for data du laster ned og opp – du belastes ikke for å være oppkoblet så lenge du ikke overfører data.

HSCSD (linjesvitsjet) derimot gjør ingen forskjell på om du bruker nettet eller ei – du må betale uansett så lenge du er pålogget!

Mange tror at Internett-tjenester som WAP (Wireless Application Protocol) er avhengige av GPRS for at de skal ta ordentlig av.

Terminaler mangler
Men det er ikke akkurat flust med terminaler for verken HSCSD eller GPRS.

Nokia har riktignok et PC-kort på markedet, som håndterer opptil 38 Kbps i Telenors nett. Men etter det ITavisen erfarer vil det aldri komme noe mobiltelefoner med full utnyttels av HSCSD fra samme leverandør – GPRS er neste.

Flere mobiltelefonprodusenter har annonsert under GSM Wolrd at de neste år kommer med GPRS-telefoner. De lover dem til midten av neste år. Men fra tidligere erfaring, så spørs det om vi får se ferdige modeller på markedet før i 2002.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse