Fienden er innenfor murene

datanerd

datanerd

Bedriftene fokuserer ofte på inntrengere utenfra når det gjelder datasikkerhet. Men fienden er trolig allerede innenfor murene. Enkelte analytikere hevder at 70 prosent av forsøkene på ulovlig tilgang skjer innenfra bedriften.

Flere undersøkelser viser samme trend, men disse undersøkelsene begynner å bli et par år gamle.

Annonse

Utro tjenere
– Etter hvert som vi får en fremvekst av e-commerce, eller elektronisk handel, så vil sikkerhetsproblemene bli større, sier Rolf Rennemo i Trend Micro Norge. Når det blir mer penger i systemet blir det også mer interessant for utro tjenere.

Holder tett
Av naturlige grunner er det ingen god oversikt på dette området. Trolig finnes flere tilfelle som ikke er avslørt. Om en utro tjener blir avslørt så velger bedriften ofte å holde saken hemmelig. Og ofte bruker bedriftene private etterforskere i slike saker. Politiet og Økokrim har vist seg lite effektive i slike saker.

Og mulighetene spenner fra å få en falsk autorisasjon som gir tilgang, via hacking, til gammeldags stjeling av datamaskiner – harddisker eller andre lagringsmedia.
Men andre fremgangsmåter finnes også.

Ga etter for utpressing
To britiske banker skal ha gitt etter for utpressing. De opplevde datainntrengning i sine nettverk, og fikk trusselen: Betal – eller kaos.

– Det er to banker som innrømmer dette, sier Rennemo. Om det er andre som har opplevd det, og som ikke snakker om – det vet vi ikke. Spørsmålet blir: – Hva gjør disse bankene neste gang noen prøver seg?

Annonse
Annonse