Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Piratmusikk til plage

Bruken et av populært bytteprogram for mp3-musikkfiler har vært så stor at amerikanske universitet har stoppet tilgangen til å laste ned musikk over Internett med bestemte program.

mp3-vignett

Oregon State University har denne høsten hatt store kapasitetsproblemer med internett-tilgangen på grunn av programmet ’Napster’.

Dette programmet fikk i fjor høst stor oppmerksomhet etter at plate-produsentenes organisasjon i USA (RIAA) gikk til sak mot selskapet bak programmet. Påstanden var at programmet bidro til spredning av piratkopiert musikk.
– Et tyveriverktøy, ble programmet kalt.

Sikkerhet
Nylig ble det også kjent at det var store sikkerhetsproblemer forbundet med å bruke Napster – som ga eksterne tilgang til brukernes egne harddisker.

Problem siden tidlig høst
Napster lar brukere dele mp3-filer med andre, og har siden høsten 1999 opptatt minst fem prosent av linjekapasiteten til Oregon State University. Andre universitet melder at en femtedel av kapasiteten har plystret avgårde som musikkfiler.

Nylig ble det satt en stopper for bruk av programmet på universitetet i Oregon – selv om få har tro på at dette vil forhindre nedlasting av piratkopiert musikk i særlig grad.

– Det er vanskelig å kontrollere Internett-bruken på et universitet. Vi oppfordrer studentene våre til å utforske, men vi vil ikke opptre som barnevakter, sa Curt Pederson, talsmann for Oregon State University til Cnet.com.