Fremtidens telenett i 2003

Arnt Sommerlund

Arnt SommerlundDette er dette som skal gi bredbåndstilbud til 70 prosent av befolkningen i 2003.

Telecom Revy har en rekke ganger tidligere skrevet om Telenors strategi for fremtidens telenett, basert på fiberkabler så langt ut i nettet som mulig og med xDSL-tjenester i kobbertråden de siste metrene frem til abonnentene. Alle tjenester, inkludert levende video, skal inn i dette ene nettet.

Nå starter uttestingen, som en del av selskapets konsernprogram for «Neste Generasjon Telenett». Telenor Nett, FoU, Bedrift, Nextel og Mobil er alle med i prosjektet, som i første omgang er basert på 30 årsverk

Annonse

IP-basert
Det handler i all enkelhet om et IP-basert nett for telefoni, data og multimedia fra faste og mobile tilknytninger, med utgangspunkt i nettverksutstyr fra Cisco. Basis vil være et et landsdekkende fibernett med cirka 200 ruterbaserte bredbåndsaksesspunkter (telenor’sk:BAP). Ut fra dette vil man knytte opp cirka 10.000 lokale aksesspunkter (LAP).

Herfra vil de gamle kobberkablene sikre høyhastighets aksess til brukerne. En av fordelene med denne utbygningen, er at dette nettet vil være tilpasset UMTS fra dag 1, siden UMTS-utbygning krever et langt mer finmasket nett hvis man skal få de høye datahastighetene som teknologien lover.

Ett år
Første del av uttestingen, i perioden februar-september, er et internt Telenor-prosjekt hvor et hundretall ansatte i Oslo-området skal prøve tjenester som IP-telefoni, hjemmekontorløsninger og Internett-aksess.

Deretter kommer en pilotperiode med kommersielle kunder før man etter planene skal tilby de første kommersielle tjenestene om et år, i begynnelsen av 2001.

Annonse
Annonse