Norsk Bluetooth-gjennombrudd

Bluetooth (illustrasjon)

Bluetooth (illustrasjon)

Bluetooth ble i sin tid utviklet av Ericsson for å gi raskere kommunikasjon mellom mobiltelefoner og PC-utstyr.

– Dette er en helt annerledes bruk av Bluetooth, og det er noe Ericsson overhode ikke hadde tenkt seg da de utviklet teknologien, sier forsker Snorre Kjesbu ved ABB Corporate Research til Telecom Revy.

Annonse

Tar kontroll
De har laget en kontrollenhet, på fagspråk Controller, som er enhetene som styrer større industrimaskiner og prossesser. De mottar meldinger fra systemene, sjekker saker og ting, sender meldinger videre og er i det hele tatt viktige i mange industriprosessere.

Men også kontrollere må kontrolleres: Man må programmere dem, for eksempel for å sette styringsparametre. Dette kan gjøres via kabler til operatørens PC, og infrarød kommunikasjon er også en mulighet.
Men nå har ABB på Billingstad i Asker utviklet en bluetooth-basert kontroller. Selskapet har dermed gitt Bluetooth-teknologien helt nye muligheter.

Overrasket Ericsson
– For oss var dette et naturlig valg da mulighten først dukket opp: Aldri mer må operatøren bøye seg ned og koble opp kabler på kronglete og utilgjengelige steder hvor slike controllere gjerne befinner seg.

Fri sikt
Alternativet hadde vært infrarød kommunikasjon basert på IrDA-teknologien. Men da må man ha fri sikt til senderen, noe som også kan være vanskelig i industrilokaler med mye maskineri og utstyr. Blåtann, som jeg foretrekker å kalle det på norsk, løser alle disse problemene, samtidig som det blir rimelig å ta i bruk og krever minimalt med plass.

Trådløs
Prinsippet er enkelt: I hver controller finnes det en liten Bluetooth-enhet i lokket. Når operatøren skal gjøre noe med enheten, må han derfor bare finne et arbeidssted innen cirka 10 meters radius fra controlleren, hvoretter han bruker sin bærbare PC med Bluetooth til å gjøre jobben.

– I neste omgang kommer Bluetooth til å få enda større rekkevidde, slik at det blir enda enklere å gjøre dette. Men allerede i dag blir det vesentlig enklere for operatøren, sier Kjesbu.

Rask utvikling
Hele utviklingsarbeidet har gått meget raskt. For eksempel var det bare snakk om noen måneder fra de første Bluetooth-enhetene ble klar fra Ericsson i juni i fjor, til ABB viste enheten for første gang på Interkama-messen i Düsseldorf i slutten av oktober. Nå er altså produktet klart til produksjon, selv om det aldri vil bli snakk om noen masseproduksjon.

Annonse
Annonse