Arnt Sommerlund

Annonse


Kjøp WAP-telefon nå!

Arnt Sommerlund

At Nokia 7110 og andre telefoner som er på vei til butikken, kanskje ikke lar seg oppgradere fra WAP (Wireless Application Protocol) 1.1-standard til 1.2-standarden er et reelt problem.

Men oppgraderingsangsten bør ikke være større enn at du stikker i butikken for å kjøpe en telefon som har WAP 1.1 – dersom du har behov for WAP-muligheten i dag.

Fortsatt brukbar
Når operatørene oppgraderer sine nett til 1.2 vil det dukke opp nye tjenester som du med dagens WAP-telefoner ikke vil ha mulighet til dra nytte av. Men du vil fortsatt kunne bruke telefonene til de samme tjenestene som du bruker de til i dag.

Annonse


Da Siemens produserte sin S25-telefon la de inn WAP 1.0 – en versjon som de norske mobilnettene ikke støttet. Noe som førte til at S25 ikke kunne brukes som WAP-telefon -verken hos NetCom eller Telenor. Dette vil altså ikke skje med telefoner som støtter 1.1-standarden. Du vil kunne bruke eksisterende tjenester, men ikke nye som er basert på WAP 1.2.

Ventetid?
Det avgjørende spørsmålet i forhold til om man skal vente på neste standard eller kjøpe en telefon nå, er: Når blir den nye standarden bakt inn i nye telefoner? Minst like viktig er spørsmålet om når operatørene er i stand til å tilby tjenester basert på 1.2-standarden.

WAP Forum har så vidt bestemt 1.2-standarden. Det skjedde like før årsskiftet. WAP-eksperter vi har snakket med sier at de foreløpig vet for lite om hva som ligger i WAP 1.2 til at de kan si så mye om eventuelle nye tjenester og nye telefoner. Utviklingen av 1.2-standarden er med andre ord ikke kommet langt.

Oppgradere
Nokia hevder at deres WAP-telefon (7110) skal være mulig å oppgradere når 1.2-standarden er klar. Selskapet har likevel ikke maktet dokumentere at dette er mulig, mye på grunn av at de vet for lite om den kommende standarden. Ericsson på sin side sier at deres WAP 1.1-telefon R320, som kommer på markedet i februar/mars, ikke vil være mulig å oppgradere.

Svenskene innrømmer dermed også at de vet svært lite om den nye standarden.

Før produsentene og operatørene vet nok om 1.2-standarden og dens muligheter har det helt sikkert gått uker, sannsynligvis flere måneder og kanskje ett år. Deretter skal de sørge for at telefonene støtter denne nye 1.2-standarden, pluss at tjenester skal utvikles. Det kan med andre ord ta tid.

Ikke vent
Er du nysgjerrig på hva WAP er og kanskje til og med har bruk for en telefon med WAP-mulighet er det ingen grunn til å vente. Løp og kjøp.

Siemens, blant andre, har lovt at de kommer med WAP-telefoner som takler 1.1-standarden for lavere prisklasser. Det vil si at vi i løpet av våren sannsynligvis kan få kjøpt WAP-telefoner billigere enn det som er mulig i dag.

Å spare penger er et godt argument for å vente et par måneder med WAP-kjøpet. Men å vente fordi man er redd for at dagens WAP-telefoner er gått ut på dato om tre-fire måneder er neppe lurt. Det blir som å vente med å kjøpe seg PC med 600 MHz prosessor i dag fordi det kommer en ny med 1.000 MHz om noen måneder.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse