Tvil om ny WAP

wap-telefoner

wap-telefoner

Nokia hevder at deres 7110 WAP-telefon (Wireless Application Protocol) skal kunne oppgraderes. Andre hevder at det er lite sannsynlig. Ericsson på sin side sier at deres WAP-telefon R320 ikke kan oppgraderes til WAP 1.2-standarden.

– WAP-telefonen R320 lar seg ikke oppgradere til WAP-standard 1.2. Standarden var ikke kjent da vi laget telefonen, sier Sindre Torp i Ericsson Norge til ITavisen.

Annonse

Erkefienden Nokia sier at deres ferske WAP-telefon skal kunne oppgraderes når 1.2-standarden for WAP er klar.

– Det er i hvert fall meningen, sier Mads Eriksen i Nokia Mobile Phones.

Men det er ikke alle som er like enig med Nokias produktsjef i det.

Informasjonssjef Trond Aarre i Nordialog AS, en av kjedene i landet som selger flest mobiltelefoner, hevder overfor ITavisen at man kan risikere at Nokia 7110 som WAP-leser bare har en levetid på et halvt år.

Når 1.2-standarden er klar vil vi sannsynligvis få en del nye WAP-tjenester som en WAP 1.1-telefon ikke vil kunne utnytte. Det er det Aarre legger til grunn når han sier at dagens WAP-telefoner har begrenset levetid.

Fremtidens WAP 1.2-telefoner vil imidlertid kunne utnytte 1.1 tjenestene uten problemer. Begrepet levetid er derfor relativt, i og med at WAP 1.1-tjenestene vil kunne benyttes på samme vis som i dag.

Aarre hevder at Nokia ikke kan dokumentere at deres 7110-telefon kan oppgraderes når 1.2-standarden er klar. Han presiserer at dette ikke er noe problem som bare angår Nokia.

– Jeg synes det er svært ansvarlig og riktig av Ericsson når de går ut og opplyser at deres kommende WAP-telefon ikke har oppgraderingsmuligheter, sier Aarre.

– Jeg synes det er viktig at vi ikke overdramatiserer problemet. Hvis vi ser på utviklingen de siste årene har den gått utrolig raskt. Det kommer hele tiden ny teknologi og hvis man skulle ventet på de nye mulighetene som kommer ville ingen hatt mobiltelefon i dag, sier Sindre Torp i Ericsson til ITavisen.

Trond Aarre i Nordialog er opptatt av at kundene skal være oppmerksom på oppgraderingsproblemet når de går i butikken for å handle seg en ny WAP-telefon.

– Både Microsoft Explorer og Netscape er lansert i en rekke nye versjoner med ny støtte og funksjonalitet. Til forskjell fra mobiltelefoner kan imidlertid disse leserne oppgraderes uten problemer, sier Aarre.

Han mener at sluttbrukerne har krav på terminaler som kan oppgraderes, der hvor det er forventet at nye versjoner og oppgraderinger vil skje i en gitt periode som kan karakteriseres som vanlig forbrukstid for telefoner.

Aarre vil likevel ikke anbefale deres kunder å la være å kjøpe ny WAP-telefon. WAP-tjenestene gir høy nytteverdi, og har man et WAP-behov er det ingen grunn til å vente til nye WAP-standarder lanseres. WAP-versjonene vil i alle tilfeller etter all sannsynlighet lanseres på løpende bånd de neste årene.

Annonse
Annonse